Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
14:51

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпрі через птахів загинув ліс на острові

У Дніпрі через птахів загинув ліс на острові

Баклани, які окупували острів посеред річки у Дніпрі, буквально знищили всю рослинність на цьому клаптику суші. На це звернув увагу бьордвочер та фотограф Юрій Мухін.

Острів, який у народі називають Кубою, обмилували баклани. На маленькому відрізку суші зібралася понад сотня цих птахів. Пернаті обліпили дерева, які скинули з себе листя.

"Про орланів та бакланів. Чому з маленької написав цього птаха?! Бо не поважаю! Цей маленький острівець для відпочинку вони вибрали недавно, колонії тут нема, але ліс – все! Загинув!" – розповідає Юрій Мухін.

Через засилля бакланів страждає рослинність на острові.

"Річ у тому, що послід бакланів багатший на азот в десятки разів, ніж у звичайних птахів. Вся рослинність просто вигорає (згадайте як розводять гній бабусі, щоб не попалити свій город). І якщо в північних районах це не так катастрофічно, то південь України потерпає дуже сильно. На Куршкій косі (Литва) зняли фільм “Кислотний ліс”. Що цікаво – дуби мало гинуть, а от іншим деревам дістається. Що потім? Баклани перелітають на живий ліс, знову колонія, історія повторюється. Але через десятки років може вирости новий ліс і він виростає", – пояснив Юрій.

Особливо це небезпечно на півдні, де дерев’янистої рослинності мало, тому рослини потерпають від токсичного посліду бакланів.

Багато на острові посеред Дніпра також орланів-білохвостів. Юрій нарахував вісім особин, що доволі багато, як для такого маленького клаптика землі. Що цікаво, цих птахів часто помічають саме поруч з бакланами.

Це пояснюється тим, що як баклани, так і орлани – харчуються рибою. Однак перші птахи полюють на маленьких водних жителів, а ось поважні орлани шукають більшу здобич.

Перелякані бакланами великі рибини вискакують на верх, де їх чекають орлани.

"Може бути і прямий відбір, як це з бакланами роблять жовтоногі мартини. Так що варіантів взаємодії може бути декілька. Ну, а щодо загибелі лісу, то це правда. Баклан сильно шкодить. І паразитів переносить багато. Еустронгіллідами у нас вражені багато видів риб: окунь, бички, навіть соми та інші. У нас зараз велика частка в іхтіофауні дрібної риби. Якраз для баклана. Ось він і розмножується у великій кількості. Науковці вже обговорюють необхідність регуляції його чисельності, хоч і не офіційно", – розповів зоолог-еколог та доцент ДНУ ім. Олеся Гончара Олександр Пономаренко.

Де розташована дніпровська Куба?

Насправді про існування Куби-на-Дніпрі знають не всі. Невеличкий острів, який розташований поблизу Кайдацького мосту популярний лише у рибалок, які на пару з бакланами полюють тут на рибу.

Вважається, що в часи Катеринослава посеред Дніпра існував досить великий острів. Його навіть зображали на деяких картах тих часів. Однак зараз ділянку суші майже повністю затопило. Це сталося після створення ГЕС, коли річище Дніпра сильно змінилося, через будівництво плотин та дамб.

Кубою його прозвали в часи СРСР, коли радянська влада тісно співпрацювала з кубинською владою. Кажуть, що форма нашого острова сильно нагадувала Кубу – звідси й назва.

У наші часи таємничий острів майже не помітний. Приходять сюди тільки баклани та рибаки, позаяк тут добре клює рибка.


Gorod.dp.ua на Facebook.


Интересно  (07.02.24 19:23): А как лучше - не вмешиваться в дела природы или спасти деревья на этом острове ? Відповісти | З цитатою
автор  (07.02.24 17:22): Бердвотчер-людина, яка спостерігає за птахами...це аматор(не проф. орнітолог). В цей день в Украіні проходили змагання і ми з друзями були біля "Куби". Доречі, в нашомі місті живе один із кращих бердерів (дуже досвідчений бердвотчер)-Олександр Настаченко. В його активі найбільша кількість зустрічей з різними видами птахів Украіни, навіть професійні орнітологи позаду... Відповісти | З цитатою
Не постесняюсь спросить  (07.02.24 15:00): А кто такой бьордвочер? Как то созвучно с "чьорт побейри" Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
1  (07.02.24 14:56): -"баклани,якi окупували острiв",
особливо пiд час вiйни звучить,як -новина про оркiв...
Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років палацу культури «Шинник»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті