Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
23:35

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Как справиться с депрессией и безысходностью – советы днепровского священника

Как справиться с депрессией и безысходностью – советы днепровского священника

За два года войны эти чувства стали доминирующими в душе большинства жителей Днепра и Украины.

В большой степени негативных переживаний добавил 2023 год, который стал совсем не таким, каким ожидалось ранее. К общему фону разочарованности и затянувшейся депрессии добавляется новая волна страхов из-за обстрелов и их страшных последствий.

Как сохранить свою психику и веру в лучшее?

На эту тему Городской сайт уже не раз публиковал рекомендации днепровских психологов.

Сегодня мы предоставим слово еще одному известному человеку – священнику ПЦУ, капеллану Дмитрию Поворотнему.

Он тоже считает, что Украина и все мы переживаем страшное время, неся наш общий крест на Голгофу страданий.

Дмитрий Поворотний поделился своим взглядом о том, как вернуть веру в лучшее и в себя:

«Всі випробування і страждання, які трапляються на шляху людини, не завжди є результатом особистого гріха (і не завжди є покаранням за щось), але завжди є результатом дії гріха і зла. Бо все те зло і страждання, які ми бачимо – це плід використання кимось божественного дару свободи з егоїстичною неправедною метою. Зло не виникає саме собою, у нього є творці та винуватці, які власну свободу підкорили творенню цього зла.

Як можна перемогти зло? Злом – ні, бо так ми його лише примножуємо. Маємо зі злом боротися, противитись йому, присікати, терпеливо зносячи випробування і несучи свій важкий хрест, бо знаємо, що завершенням дороги смирення, терпіння і жертовності завжди є перемога добра. Зараз всі ми, українці, несемо свій важкий хрест, несемо спільний хрест України – і несемо його на Голгофу страждань, щоби перемогти зло і досягти перемоги, утвердження правди, справедливості, незалежності й волі.

Маємо цю нашу дорогу здолати. Вона є важкою, виснажливою, часом дуже болісною і стражденною, але крок за кроком, долаючи ці випробування, ми будемо зміцнюватися в добрі й правді. Бо все у житті є невипадковим і трапляється не дарма: якщо Господь дав хрест, то дасть і сили, аби його нести. Ось кілька порад, як полегшити цю важку ношу:

1. Відчувати емоції – це нормально, але не слід бути їх рабами

679-й день повномасштабної війни з усіма її видимими і невидимими поки наслідками. Зрозуміло, що «емоційні гойдалки», відчуття страху, втоми, розгубленості, безсилля, часом навіть апатії чи ненависті – все це наша реакція на зло, це нормальна реакція на ненормальні умови. Не соромтесь цих емоцій, проживайте їх, але не давайте їм заполонити ваше серце, підкорити вашу волю. В серці має жити віра – в Бога, в перемогу, в правду, в добро.

2. Не занепадайте духом і не опускайте руки

Бо якщо піддатися духовній втомі, то її «плодами» будуть пригніченість, безнадія, журба, зневіра, збайдужіння, відчай. Це все позбавляє людину будь-яких сил – і саме це якраз потрібне нашому ворогу, аби нас здолати. Збирайте по крихтах надію, оберігайте те зернятко віри у своїй душі, аби не дати ворогу засіяти її відчаєм, безпорадністю та безнадією.

3. Сили вичерпуються, але дбайте про їх поновлення

Духовно згасати, емоційно спустошуватись – це нічим не легше за фізичні муки. Не втрачайте зв’язок з тим, що вас радує, духовно насичує, відновлює, що викликає у вас хоча б секундну, але посмішку. Намагайтеся помічати красу і життя довкола, робити щодня хоча би одну добру справу… Не забувайте і про молитву – це найкращий оздоровчий бальзам для душі, який дарував нам Господь для душевного оновлення й укріплення.

4. Відновлюйте себе – допомагаючи іншим

Довкола – безмежні можливості щодо цього, лише озирніться, бо немає в Україні людей, кого не торкнулася ця війна, які не зазнали втрат (не лише матеріальних, а й психологічних, емоційних, душевних). Завжди є ті, хто вже знемагає нести свій хрест, хто зневірився і майже здався… Допоможіть, розділіть з ними ту важку ношу, будьте для них опорою – виконання цього базового християнського принципу дасть вам відчуття потрібності, додасть сил, важливості.

5. Цінуйте кожну мить життя

Кожна мить вашого життя – це чудо, подароване Богом. Це неповторність, мить, яку важливо не проґавити, не змарнувати, а наповнити її важливим і потрібним сенсом. Під час війни по-особливому розумієш цінність цієї миті, коли кожна хвилина може бути останньою, а тому відкриває нам нові горизонти – для добра, милосердя, допомоги, підтримки, любові.

Зносити випробування – це завжди нелегко, але коли разом – значно легше. Ні в якому разі не зневірюйтесь, бо віра в Бога – велика сила, і коли вона жива та діяльна, то дає людині благодатну силу. Недарма Священне Писання нам свідчить: все, що неможливе для людей, є можливим для Бога (Лк. 18: 27)».


Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (12)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн горожанам на восстановление жилья, пострадавшего от ракетных обстрелов, выплатил Днепр в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте