Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 18 травня 2024
11:10

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпрі відзначили 165 років від дня народження Марії Башкірцевої

|«« «« »» »»|

Талановита художниця прожила всього неповних 26 років, але залишила після себе яскраву творчу спадщину.

Роботи Марії Башкірцевої були першими картинами українських художників, які потрапили до експозиції найавторитетнішого музею Франції Лувру. Її ім'я увічнено у Люксембурзькому музеї Парижа. На щастя, є її полотно у Дніпровському художньому музеї.

До 165-річчя від дня народження Марії Башкирцевої відбувся спеціальний захід у Бібліотеці української діаспори імені Джона Маккейна, про який організатори розповіли:

«Якби ця дівчина жила в наш час, вона напевно була б блогеркою з мільйонною аудиторією фоловерів. Адже понад усе вона прагнула слави. І хоч доля відміряла їй неповних 26 років, вона таки стала знаменитою!

В Бібліотеці української діаспори відбувся захід під назвою «Яскрава зірка на небосхилі XIX століття», присвячений талановитій французькій художниці українського походження Марії Башкирцевій. Почули цікаву розповідь про коротке, але дуже насичене подіями життя художниці, дізналися про її відомий на весь світ «надто відвертий» щоденник та ознайомилися з неповторними художніми роботами Башкирцевої».

Цю лекцію відвідала невтомна дослідниця культурного життя Дніпра Ірина Семенчук, яка поділилася такими враженнями:

«Не чув про Марію Башкірцеву, мабуть, тільки ледачий... Бо вона перша з вітчизняних художників, чиї роботи потрапили до Лувру - найавторитетнішого музею Франції.

А ще українці повинні пам'ятати, що в Парижі, у Люксембурзькому музеї, є статуя з назвою "Безсмертя". Вона зображає молодого генія, що помирає біля ніг ангела смерті, який тримає в руках табличку з іменами великих людей, котрі передчасно пішли із життя, але вже вкрили себе на землі безсмертям. Очі генія спрямовані на список, де серед вссього ВОСЬМИ французьких імен стоїть і одне українське – це ім'я Марії Башкирцевої.

26 Років - це дуже короткий термін для життя, але те, що людина встигає зробити за цей період говорить про те, що ми маємо справу з дійсним генієм. В ніякому разі я не буду пересказувати етапи життя пані Маріїї, не буду пересказувати чудову лекцію пані лекторки та ії колеги з маккейнової бібліотеки. Той, хто захоче дізнатися про неї більше, знайде багацько інформації в інтернеті, а після війни завітає до нашого художнього музею подивитись на картину Башкірцевої " В студії Жульєна". Ну а ті українці, які перебувають у Франції мають можливість завітати до Лувру, до Museo de Luxemburgo, який розташований у Люксембурзькому саді та написати про своє враження від побаченного.

А я дякую бібліотеці української діаспори імені Джона Маккейна і лекторкам за чудове нагадування про нашу славетну українку!».

Фото Ірини Семенчук

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн містянам на відновлення житла, яке постраждало від ракетних обстрілів, виплатив Дніпро у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті