Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 19 травня 2024
06:09

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Тунельна балка у Дніпрі: які таємниці приховує унікальний природний об’єкт

Тунельна балка у Дніпрі: які таємниці приховує унікальний природний об’єкт

Тунельна балка – унікальний природний об’єкт, що знаходиться в середині міста Дніпра. Її історія усіяна міфами та легендами, оскільки згадки про балку можна знайти в історичних документах, яким більше декількох століть.

Які таємниці приховує Тунельна балка Дніпра, – розповідає сайт «Наше місто».

Тунельна балка – цікавий, не до кінця охоплений туристичний об’єкт Дніпра. Її історія, за словами експертів, починається з 18 століття. Відомо, що балка знаходиться на межі двох козацьких поселень: Мандриківки та Лоцманської Кам’янки.

«Запорожці якраз селилися у гирлах балок. Є таке поняття – зимівник, – це такий хутір. Вони розташовувалися якраз в таких місцевостях, біля річок. І, як відомо, через тунельну балку протікає невеличка річка. Тому, можливо, в цій балці було декілька зимівників запорозьких козаків. Також історичними документами підтверджено, що тут козаки рубали дерева», – розповідає кандидат історичних наук Максим Кавун.

За думку науковця, історія балки розпочинається з кінця 18 століття. Потім на деякий час згадки про це місце припинилися, а вже у 20 столітті балка отримала назву – «Тунельна».

Тунельна балка у Дніпрі: які таємниці приховує унікальний природний об’єкт Ще перед початком першої світової війни, у Катеринославі обговорювалося проведення Мерефо-Херсонської залізниці. Для неї розробили спеціальний проєкт залізничного мосту, гілка якого зараз йде схилом Соборної гори та тунелю. Проте проєкт був заморожений.

«Прийшла перша світова війна, потім революція, інший режим. І більшовики повернулися до цієї ідеї тільки у 20 роки 20 століття. У 1927 році кипіла ця робота, побудували тунель. Він подавався як великий інфраструктурний та архітектурний проєкт», – ділиться історик.

Тунель повністю зберігся до нашого часу. Біля річки є ще один невеликий тунель, дорога якого веде до відомої серед місцевих природної зони для відпочинку.

«Тунель викладений з дикого каменю у відомих всім формах класицизму. Він нагадує давньогрецькі споруди. На мій погляд – це робота відомого тоді архітектора Олександра Красносельського. Він працював саме у цьому стилі», – каже Максим Кавун.

Історики цінують цю балку через ще один вражаючий факт: саме тут був збудований перший у світі залізобетонний міст.

Окрім того, у грудні 1975 року вперше була офіційно озвучена ідея створити зоопарк у Дніпрі, саме у тунельній балці. Проте цим планам так і не довелося здійснитися.


«Мені вдалося знайти інформацію щодо цього проєкту. Тоді планувалося на площі 17 гектарів створити інтерактивний зоопарк, де тварини перебували би не у клітках, а в природних умовах. Передбачалося, що вони будуть поділені на зони. У планах було привезти левів, тигрів, ягуарів та навіть створити дельфінарій та пінгвінник», – розповідає історик Максим Кавун.

Краєзнавці вважають, що на цьому історія Тунельної балки, як живого природничого куточка серед мегаполісу, не закінчується, і її майбутнє, як туристичної локації, ще попереду.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Проня Прокоповна  (23.11.23 09:03): В 1973-80 годах в балке можно было увидеть зайцев. А из окон Китайской стены ещё было слышно, как в мае по ночам в балке поют соловьи. Теперь не слышно... И сойки с синицами стали мигрировать из балки ближе к домам и теперь часто гнездятся на деревьях прямо у домов, рядом с балконами. На месте Лавины по берегам ручья росли шикарные кусты бузины, птицы питались их плодами. Овраг над ручьём раньше весной весь зацветал дикими фиалками, теперь их там не встретить. Значит, экология Тоннельной балки постепенно нарушилась и продолжает изменяется далеко не в лучшую сторону. Відповісти | З цитатою
Сергей Александрович  (23.11.23 01:14): А ещё по краю балки по краю нынешней улицы космическая, там где ресторан ханчинар проходила линия обороны, траншеи, окопы и ТД
А ещё есть информация что на противоположной стороне в районе высоковольтной был аэродром для малой авиации и много,
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Равшан744  (22.11.23 12:54): Там что в тоннеле до сих пор стоит бронепоезд на запасном пути? А "пьяный дом" стоит на насыпи с захороненной в ней военной техникой,оставшейся после войны? Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Погонщик красного КТМ_а  (22.11.23 09:25): " именно здесь был построен первый в мире железобетонный мост."
Чаво -Чаво??? очередной миф???
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Андрей  (22.11.23 07:49): Мусорники - бич всех Балок города .при советах столько мусора ,честно говоря небыло.
Или власти не смотрят или люди больше гадят
Вылизывают только центр города .и на этом пиарятся .
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
Леонід  (22.11.23 00:36): У Тонельної балки три біди-мусорка на горі,комплекс Лавіна і бессовісні велосіпедисти які знищують ландшафт та зелені насадження. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
нових регіональних полігонів побутових відходів будуть збудовані до 2027 р. у регіоні

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті