Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
ср, 26 июня 2024
09:08

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Днепровские музейщики почтили память героев Холодного Яра

Днепровские музейщики почтили память героев Холодного Яра

Сотрудники Музея истории Днепра побывали в Черкасской области с необычной миссией.

В Чигиринском районе Черкасской области есть местность с прекрасно известным каждому украинскому патриоту названием – Холодный Яр. Именно здесь зародились освободительные движения Ивана Кармелюка и его последователей. Это имя с 2014 года носит и известная бригада наших воинов-земляков.

Недавно прошли Всеукраинские дни памяти о героях Холодного Яра. В них приняли участие и представители Музей истории Днепра, о чем рассказали следующее:

«Музей історії Дніпра разом з військовослужбовцями одного з підрозділів Національної гвардії України долучився до загальнонаціональних заходів з вшанування пам’яті Героїв Холодного Яру, що відбулися 30 вересня – 1 жовтня 2023 року поблизу Мотронинського монастиря (Чигиринський район Черкаської області).

На території національного історико-культурного заповіднику Чигирин старшим науковим співробітником Музею історії Дніпра, кандидатом історичних наук Ю. Берестенем була проведена змістовна екскурсія з історії українського козацтва, в ході якої бійці були предметно ознайомлені з військовими традиціями Війська Запорізького, біографіями видатних українських гетьманів, особливостями тактики бойових дій козацьких підрозділів під час військових конфліктів ХV-XVIII століть.

Особливе зацікавлення у військовослужбовців викликали питання, пов’язані зі специфікою технології виготовлення, бойового тактичного застосування козацької холодної, вогнепальної зброї та артилерії.

На хуторі Суботів екскурсанти відвідали Ільїнську церкву, ознайомились з експозицією меморіального комплексу садиби Б. Хмельницького, завітали до невеликого етнографічного музею, що розміщений в старій селянській садибі, де зберігаються предмети традиційного українського побуту кінця XVIII – початку ХХ століття.

Для бійців Національної гвардії України на території «Гайдамацького ставу» (Холодний Яр, Кресельське лісництво) була проведена ознайомча лекція з історією Гайдамаччини, повстанського руху Холодного Яру та Катеринославщини 1917-1923 років, наведені біографічні відомості відомих отаманів.

Ввечері учасники взяли участь у освячені пам’ятнику холодноярському отаманові Іванові Компанійцю, смолоскиповій ході та урочистій церемонії вшанування пам’яті Героїв Гайдамаччини, Холодного Яру, УНР,  та у відкритті меморіалу козакам-добровольцям сучасної російсько-української війни: Олегові Собченку, Юрію Руфу, Юліану Матвійчуку, Денису Антіпову.

1 жовтня 2023 році екскурсанти взяли участь в урочистих заходах на хуторі Буда. Для бійців підрозділу Національної гвардії України була проведена екскурсія про території природного заповідника. 

Під час відвідин Буди відбулась зустріч військовослужбовців та музейників з відомим дослідником, автором історичних розвідок, присвячених вивченню історії холодноярського повстанського руху Романом Ковалем.

Під час бесіди були обговорені нагальні питання подальшої колаборації відомого дослідника з музейною установою міста, визначені її засади та пріоритетні напрямки в контексті досліджень історії Дніпра, біографій його видатних громадсько-політичних, військових діячів, які брали участь в Визвольних змаганнях 1917-1923 років та загальноукраїнському повстанському русі».

Фото – Музей истории Днепра.


Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (15)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (12)

•  В Днепре на продажу выставили уникальный протезный завод (12)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (11)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (8)

•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (7)

•  За час воєнного стану придбав майна на 350 000 доларів: на Дніпропетровщині судитимуть колишнього обласного воєнкома (7)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (6)

•  Вандали облюбували сквер Янгеля у Дніпрі (6)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте