Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 29 червня 2024
05:01

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпропетровському історичному музеї – дві нові виставки

У Дніпропетровському історичному музеї – дві нові виставки

У фойє музею відкрили міні-виставку на честь Дня Незалежності України, а сьогодні о 19.00 відбудеться відкриття незвичайної експозиції сестер Карини та Аліни Гаєвих.

На честь 32-річчя проголошення незалежності нашої країни у фойє історичного музею відкрито виставку рідкісних фотографій, що розповідають про цю історичну подію. Про неї в історичному музеї повідомили:

«24 серпня виповнюється 32-га річниця проголошення Незалежності України, шлях до якої був дуже непростим. В новітній час підвалини до проголошення Незалежності були закладені політикою Совітського Союзу 1980-х рр.

На початку 1980-х років верхівка комуністичної партії СРСР, шукаючи вихід із глибокого застою, розпочала «косметичний ремонт» системи, відомий як «перебудова». Проте паростки свободи зробили процес неконтрольованим і совєтська імперія стала розпадатися.

Декларація про державний суверенітет України була прийнята 16 липня 1990 року конституційною більшістю народних депутатів – 355 голосів «за» при чотирьох проти та одному, який утримався.

Декларацією Верховна Рада УРСР проголосила суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади республіки в межах її території, незалежність і рівноправність у зовнішніх відносинах. Документ став важливим кроком українського народу на шляху до самостійного політичного й економічного розвитку.

Документ створив правові передумови для ухвалення 24 серпня 1991 року Акту проголошення незалежності України.

1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум щодо проголошення незалежності України. На референдум було винесено одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». Текст Акту, ухвалений Верховною Радою 24 серпня 1991 року, було наведено у виборчому бюлетені. Громадяни України висловились на підтримку незалежності. Одночасно з референдумом 1 грудня відбулися перші в історії незалежної Української держави вибори президента України, на яких головою держави був обраний Леонід Кравчук.

5 грудня 1991 року Верховна рада України прийняла звернення «До парламентаріїв і народів світу», в якому оголошувалось, що договір 1922 року про утворення СРСР Україна вважає стосовно себе недійсним і недіючим. 8 грудня, після підписання у Біловезькій Пущі президентами Білорусії, Росії та України спільної заяви, Радянський Союз перестав існувати як суб’єкт міжнародного права. 22 серпня 1992 року до 1-ї річниці проголошення Незалежності України останній Президент УНР в еміграції Микола Плав’юк у присутності Президента Леоніда Кравчука, Голови Верховної Ради Івана Плюща і Прем’єр-міністра України Вітольда Фокіна урочисто проголосив Україну правонаступницею Української Народної Республіки і передав атрибути державності УНР.

В фойє Дніпропетровського національного історичного музея представлено міні-виставку, присвячену Дню Незалежності України».

А сьогодні о 19.00 заплановано відкриття незвичайної виставки сестер Карини та Аліни Гаєвих "...І на попелі квіти проростуть". 

Про цей проект у музеї повідомили:

«З нагоди Дня Незалежності України запрошуємо на виставковий проєкт Аліни та Каріни Гаєвих "...І на попелі квіти проростуть".

Аліна та Карина народилися на Миколаївщині та вивчали архітектуру в Дніпрі. Карина зайнялася дизайном одягу, а Аліна – образотворчим мистецтвом.

У 2017 році разом вони заснували бренд Ga.eva, який вже здобував популярність в Україні.

Аліна малює фігури та орнаменти, шаблони для татуювань та тканин. Також вона формує з нього штампи, які Карина друкує на текстилі. Мотиви мають історичне підґрунтя та нагадують вишиванки воїнів-козаків.

Власне виставку супроводжують ряд просвітницьких заходів: лекцій, дискусій та майстер-класів.

Виставка триватиме з 24 серпня по 24 листопада 2023 р. за адресою пр. Д.Яворницького 16 (Дніпропетровський національний історичний музей імені Д. Яворницького)».

Фото – Дніпропетровський історичний музей імені Яворницького.








Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Поліція встановила осіб, причетних до катування та незаконного позбавлення волі ексвійськового у Дніпрі (18)

•  Дніпряни жаліються на проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом: що радять фахівці (14)

•  Конфлікт Тищенка із «Сином»: через що у Дніпрі «затримували» ексбійця Kraken (13)

•  У Дніпрі відкрили туалет-рекордсмен (12)

•  24 пасажирські вагони та 2 екскурсійні. У Дніпрі до виходу на маршрути готують нову партію вживаних трамваїв з Лейпцига (12)

•  У Дніпрі посадовці комунального підприємства налагодили схему розкрадання бюджетних коштів на парковках (10)

•  Поліцейського, який брав участь у побитті ексвійськового у Дніпрі, звільнили – ЗМІ (8)

•  У Дніпрі на Марії Лисиченко зіткнулись Toyota Land Cruiser та тролейбус №20: рух ускладнено (7)

•  У Дніпрі на Сонячній Набережній почали демонтувати великий логотип на 10-поверхівці (6)

•  Заборгували майже 1 млн грн: де у Дніпрі наступного тижня відключатимуть воду (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
6 700
гривень мінімальна зарплата у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті