Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 25 апреля 2024
13:10

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

«Сучасний світ дає змогу народити та виховати дітей наших загиблих»: як «законсервувати» своє майбутнє у Дніпрі

«Сучасний світ дає змогу народити та виховати дітей наших загиблих»: як «законсервувати» своє майбутнє у Дніпрі

Що таке кріоконсервація, де скористатись нею, скільки це коштуватиме? 

"Якщо ви відчуваєте безмежне кохання до своїх чоловіків і знаєте, що у разі найстрашнішої трагедії ніколи їх не забудете…" – так у своєму пості написала Наталія Киркач-Антоненко, дружина загиблого військового. Жінка завагітніла за три місяці до смерті коханого, а всім, хто хоче мати дітей від бійців, що зараз боронять Україну, порадила "законсервувати" на майбутнє можливість стати батьками. Тобто скористатись послугами репродуктивних клінік. 

Безліч людей підтримали ідею Наталії Киркач-Антоненко, тому журналісти КУСТ вирішили розібратись у цій темі глибше. Вони розповіли, що таке кріоконсервація та де у Дніпрі можна скористатись нею. 

Процедура кріоконсервації: скільки часу знадобиться, які аналізи слід здати та з якими проблемами можна зіткнутись

Кріоконсервація – це метод заморожування і тривалого зберігання біологічних об'єктів в рідкому азоті (196°). Широко використовується для заморожування сперми, ембріонів тощо. 

Насправді все можна зробити за пів години: спочатку здати сперму для перевірки на якість. Після цього потрібно зробити так звані "критичні аналізи" – на ВІЛ, сифіліс, гепатит С. Якщо все добре, можна прийти через три дні та залишити матеріал для кріоконсервації – все. 

Або можна прийти вже з готовими аналізами на хвороби та здати лише біоматеріал, тоді за пів години ембріолог скаже, чи підходить сперма для кріоконсервації. 

Сперму є сенс консервувати, якщо вона якісна, розповідає лікар Павло Коломієць. Бо від поганої – після розморожування може навіть нічого не залишитись. Тому варто попередньо здати аналіз спермограми, щоб зрозуміти якість. Якщо він виявиться поганим, є сенс думати про кріоконсервацію ембріонів. 

Погана якість сперми: знижена кількість сперматозоїдів, їхня якість, рухливість. На це впливають стреси, екологія, радіація, електромагнітне випромінювання. Біоматеріал може бути й генетично неякісним: коли чоловік народжується без сперматозоїдів, тому від нього ніхто ніколи не завагітніє. 

Трапляється таке, що сперматозоїди отримують хірургічним шляхом, тоді їх теж немає сенсу консервувати, бо їх у тканині – одиниці (операція Теза – розсічення оболонки яєчка, вирізання тканини, де формуються сперматозоїди, а тоді їхній пошук під мікроскопом).

'Сучасний світ дає змогу народити та виховати дітей наших загиблих': як 'законсервувати' своє майбутнє у Дніпрі - 1 зображенняФото: Геліос

Кріоконсервація ембріонів – вихід, якщо сперма поганої якості

"Немає різниці, що кріоконсервувати – сперму чи ембріонів. Однак, це питання більш про те, чи захоче потім жінка, щоб використали її яйцеклітину — наприклад, вийде заміж вдруге. Сперма так і залишиться спермою. А ембріони – це вже майбутні діти. З медичної точки зору різниці немає", – розповідає завідувач відділення репродуктології одної із приватних клінік Дніпра Павло Коломієць. 

На сьогодні максимальний період заморожування ембріонів, після якого настала здорова вагітність, становить 12 років. Світова статистика свідчить, що це ніяк не впливає на здоров'я майбутніх дітей.

Кріоконсервація статевих клітин значно швидша, особливо для чоловіків, ніж кріоконсервація ембріонів. Та й зберігається заморожена сперма краще. Бувають, звісно, такі ситуації, що після розмороження виявляється, що вже не можна нічого зробити з яйцеклітиною, бо вона померла. На це впливає сам розвиток клітини, якась попередня патологія. 

Якщо буде заморожена сперма коханого, то дружина може нею скористатись після загибелі чоловіка. Жінку запліднять розмороженим біоматеріалом або зроблять ЕКЗ (якщо кріоконсервували ембріони, а не сперму). 

ЕКЗ як результат розмороження ембріонів

Штучне запліднення, що називається спеціалістами екстракорпоральним заплідненням (ЕКЗ), – це запліднення поза організмом, тобто в лабораторних умовах або "в пробірці".

"Ми отримуємо 4-5 ембріонів, одного підсадили, а інші ж не викинеш. Вони теж кріоконсервуються. Наприклад, через два роки люди захочуть другу чи третю дитину. Вони знову звертаються, і їм підсажують кріоконсервованих ембріонів", – каже Павло Коломієць. 

'Сучасний світ дає змогу народити та виховати дітей наших загиблих': як 'законсервувати' своє майбутнє у Дніпрі - 2 зображенняФото: Генезис Дніпро

Кріоконсервація ембріонів відбувається наступним чином: жіночі та чоловічі клітини з’єднує ембріолог під мікроскопом, а потім їх – кріоконсервують. За раз можна перенести один або два ембріони. 

Програма ЕКЗ починається з обстеження пари. В залежності від результатів далі: або продовження обстеження, або перехід до програми ЕКЗ – це може зайняти від двох місяців.

Протипоказання для ЕКЗ:
‣ фізичні та психологічні захворювання;
‣ новоутворення: злоякісні та доброякісні;
‣ рак сечостатевої системи;
‣ запалення;
‣ венеричні хвороби.
Більшу частину цих проблем можна вирішити лікуванням.

За статистикою клініки Геліос, за питанням кріоконсервації в їхню клініку звертаються до 10 людей на місяць (включно з ЕКЗ).

Якщо чоловік хоче залишити свій біоматеріал, але не має жінки, на яку нотаріально завірить дозвіл, він може довірити це право іншій людині, яка потім дасть дозвіл на використання матеріалу. 

За законом, самотня жінка має право використати донорську сперму й народити дитину, а самотній чоловік на використання сурогатного материнства та донорського матеріалу – ні.

Де у Дніпрі можна скористатись послугою кріоконсервації? Та скільки вона коштує?

Генезис Дніпро

Адреса: вул. Рибінська, 119. 

Ціна: Програма ЕКЗ коштує 40 000 – 42 000. Збереження ембріонів – 1500 грн/місяць. Медикаменти оплачуються: вони підбираються індивідуально. Кріоконсервація сперми або яйцеклітин – 2100 грн, збереження – 1200 грн/місяць.

Військові вже звертались до цієї клініки, хоча й не на кріоконсервацію. Клініка в індивідуальному порядку робить для них знижки.

'Сучасний світ дає змогу народити та виховати дітей наших загиблих': як 'законсервувати' своє майбутнє у Дніпрі - 3 зображенняФото: Генезис Дніпро

"Шість родичів наших співробітників пішли до армії, двоє вже загинули. Це їхні чоловіки та діти. ЗСУ – це частина нашої робочої сім’ї", – розповідає Олена, піарниця клініки. 

Олена звернула увагу на сумну статистику: останні 30 років безпліддя зустрічається все частіше. Особливо збільшилась кількість випадків чоловічого безпліддя – погіршилась якість сперми, все частіше трапляється неможливість запліднити яйцеклітину природнім шляхом . 

"На жаль, спосіб життя, екологія, харчі та все інше – приводить людство до того, що програма ЕКЗ буде все більш користуватись попитом", – говорить Олена. 

Aurora

Адреса: провулок Фестивальний, 5.

Ціна: кріоконсервація сперми – 1585 грн; яйцеклітин – 7120 грн; ембріонів – 7120 грн; програма ЕКЗ – 51 420 грн.

'Сучасний світ дає змогу народити та виховати дітей наших загиблих': як 'законсервувати' своє майбутнє у Дніпрі - 4 зображенняФото: Aurora

"Зараз звернень від ЗСУ менше, ніж це було до початку бойових дій. І як на заморозку сперми, так і на заморозку яйцеклітин і готових ембріонів", – розповідає піарниця клініки Хрестина. 

Знижки для військових роблять індивідуально, залежно від особливостей кожної ситуації.

Геліос

Адреса: вул. Вернадського 18-А

Ціна: Кріоконсервація сперми в районі 3000 грн, + 500 грн аналізи.

Павло Коломієць, завідувач відділення репродуктології, розповідає, що майже не буває, щоб клітини виявились непридатними для використання після розмороження, оскільки консервується виключно якісний матеріал, який в майбутньому може дати потомство. 

"Буває, що ми попереджаємо пацієнта про низьку якість клітин (вони можуть не розморозитись, не дати потомства), але людина каже, що все одно хоче скористатись процедурою, то звісно можна й таке заморозити. Але за правилами морозиться лише те, що має доцільність і може у майбутньому дати вагітність".

У клініці діє програма безкоштовної кріоконсервації впродовж одного року для військовослужбовців. 

Medical Plaza

Ціна: Кріоконсервація сперми + спермограма – 2500 грн, вартість зберігання – 350 грн/місяць. Окремо оплачуються всі додаткові аналізи, зокрема ВІЛ, гепатити В, С та сифіліс.

Адреса: пр-т О. Поля, 141А (зупинка ТЦ Славутич).

Клініка репродуктивної медицини імені академіка В.І. Грищенка

Адреса: просп. Сергія Нігояна, 8.

Ціна: Кріоконсервування сперми – 1000 грн. Зберігання сперми (12 місяців) – 1440 грн. Кріоконсервування (вітрифікація) ембріонів – 2 500 грн (+ носій 600 грн). Додаткові послуги, в тому числі з діагностики, оплачуються окремо.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
16,9
млрд грн - бюджет Днепра на 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте