Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
12:42

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Какие тайны скрывают подземелья Никополя?

Какие тайны скрывают подземелья Никополя?

Мало кто знает о том, что под Никополем пролегают огромные старинные подземелья времен запорожского казачества и дореволюционного купечества.

За последние годы, до начала Большой войны, часть этих катакомб была исследована и в них даже создали музей.

Историки, исследователи и представители туристической сферы верят в скорое наступление нашей Победы. И в то, что после нее можно будет продолжить исследование подземелий, объединить их в единый комплекс катакомб, пригодных для посещения. И этот объект может стать одной из туристических изюминок Никополя.

Подробней об этом рассказали в группе БФ "Крила України Нікополь":

«Нікополь є великим промисловим містом України, але є в нього й інший бік – це досить цікавий туристичний регіон. Так, одним з незвичних видатних місць Нікополя є старовинні козацькі та купецькі підземелля.

Декілька років тому у старій частині місця було виявлено купецькі катакомби. Підземелля були старими та занедбаними, але багато містян про них знали. У Нікополі навіть ходять легенди про ці тунелі, найвідоміші з яких – про величезну соляну печеру та купецькі скарби. Дослідники не знайшли ні соляних брил, ні коштовностей, але підземелля від цього не стали менш цікавими для туристів.

За легендами та здогадками істориків, раніше тут були природні підземелля, які козаки облаштували для своїх цілей, зробивши з них підземні ходи від козацької Січі до берега плавнів. Цими тунелями козаки могли переміщуватися, залишаючись непомітними для ворогів.

Пізніше місцеві купці використовували катакомби як склади для своїх товарів. Оптимальна низька температура, що завжди панувала у підземеллях, дозволяла зберігати тут навіть швидкопсувні продукти, як, наприклад, м'ясо та ковбаси. Також деякі підвали використовувалися як винні погреби.

Під час встановлення Радянської влади у катакомбах переховували скарби, важливі та компрометуючі документи. Також в цей період багато ходів було залито цементом, земля та будівлі над деякими катакомбами перейшли у приватну власність, тож місцеві історики та ентузіасти втратили можливість проводити подальші дослідження.

Сьогодні дослідники, історики, туристичні фонди та активісти не полишають надії викупити всі підвали, поєднати їх та створити єдиний туристичний маршрут, стилізувавши кожне приміщення під певну епоху. І початок цій масштабний задум вже закладено.  Частину катакомб вдалося облаштувати під музей, та декілька сотень екскурсантів до війни встигли відвідати цю туристичну родзинку міста - Нікопольські підземелля».

Фото со страницы БФ "Крила України Нікополь".






Gorod.dp.ua на Facebook.


Нik  (30.03.23 15:51): Поки вiйна можна було б i помовчати про такi споруди Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте