Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Вт, 21 травня 2024
00:53

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У Дніпрі шахраї «від імені» місцевої влади «збирали» гроші для ЗСУ

|«« «« »» »»|

Кіберфахівці СБУ викрили злочинну організацію, яка займалася виманюванням грошей в українських бізнесменів. Шахраї представлялися чиновниками місцевої влади та просили у підприємців «допомоги для ЗСУ».

У ході серії спецоперацій СБУ та Нацполіції у Києві, Дніпрі та Херсонській області схему вдалося ліквідувати.

Схему організував громадянин однієї із країн Центральної Азії, який перебуває на тимчасово окупованій частині Луганщини. Він залучив ще дев'ять спільників зі столиці та півдня України.

Через власні зв'язки вони підшукували представників компаній, що працюють в умовах воєнного стану, та встановлювали контактні дані їхніх керівників. Після цього розсилали їм фейкові листи від імені голів обласних, міських і районних військових адміністрацій. Вони просили перерахувати на ЗСУ від 20 до 100 тисяч грн. Сума залежала від оборотів компанії.

Потім шахраї переказували гроші на власні банківські картки, а також знімали у банкоматах у різних регіонах України. Картки були заздалегідь оформлені на підставних осіб, яким платили від 500 до 1000 грн. за картку.

За рік повномасштабного вторгнення РФ підозрювані ошукали щонайменше 58 суб'єктів господарювання з Дніпропетровщини, Одещини, Вінницької області, Волині, Житомирщини, Київщини, Тернопільщини, Черкащини, Рівненщини. Шахраям вдалося присвоїти понад 3 млн грн.

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів було виявлено чернові записи та мобільні телефони з доказами оборудки. Також вилучено десятки банківських карток, через які злочинці знімали вкрадені гроші, підроблені листи від імені керівництва обласних військових адміністрацій, SIM-картки.

Наразі затримано 5 учасників схеми. Вживаються заходи щодо притягнення до відповідальності інших шахраїв та організатора угоди, який ховається на тимчасово окупованій частині сходу України.

Всім 10 фігурантам повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. 1, 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);

- ч. 4 ст. 28 та ч. 4 ст. 190 (шахрайство, вчинене злочинною організацією).

Вирішується питання про обрання затриманим запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років палацу культури «Шинник»

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті