Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 06 октября 2024
07:11

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Музей истории Днепра передали купеческий архив

В Музей истории Днепра передали купеческий архив

Коллекция оригинальных исторических документов купеческой семьи Екатеринослава отражает многие вопросы социального, экономического и культурного развития нашего города.

Уже не в первый раз бесценные реликвии в этот музей передает Нурия Бусыгина – известная днепровская общественница, собирательница исторических реликвий, исследовательница истории нашего города. Городской сайт уже рассказывал о ее предыдущих подарках Музею истории Днепра, благодаря чему были собраны большие суммы для поддержки наших военных.

На этот раз Нурия передала в музей архив документов известной купеческой семьи Екатеринослава.

Вот что об этом рассказали в Музее истории Днепра:

«До колекції музею переданий невеликий корпус історичних документів особистого походження, який належав родині катеринославського купця другої гільдії, гласного Катеринославської міської думи Андрія Яковича Кудрявцева (1851-1904 рр.), який проживав в місті Катеринославі у власному будинку на вулиці Басейній 16. На початку ХХ століття купець обіймав посаду заступника голови Катеринославської купецької управи, був власником цегляного заводу, що розташовувався на території Рибакової балки м. Катеринослава. Щорічно цегельне підприємство А.Я. Кудрявцева виробляло будівельної цегли на суму в 25 тисяч рублів. На підприємстві працювало 57 робітників. Завод був облаштований гофманською піччю для обжигу цегли. Підприємство було відкрито власником в 1889 році.

Унікальність зібрання історичних документів полягає в тому, що вони складають єдиний комплекс, в якому знайшли фрагментарне відображення біографічні відомості купця та членів його нечисельної родини: дружини, двох доньок та племінниць.

Колекція документів родинного архіву купця А.Я. Кудрявцева, передана Нурією Бусигіною в дарунок Музею історії Дніпра, складається з невеликого комплексу історичних джерел – особистих документів купця (паспортна книжка, окремих аркушів його блокноту-нотатника, копій актових записів метричних книгах про народження його доньок та смерть самого купця. Дані документи дозволяють нам визначити окремі біографічні віхи життя купця та його родини – отримання міщанином А.Я. Кудрявцевим звання катеринославського купця 2 гільдії, відомості про його народження та смерть, метричні дані про його доньок.

До складу комплексу матеріалів архіву родини купця входять особисті документи його родички – Зінаїди Григорівни Пукалової ( вона була донькою одного з катеринославських купців Пукалових, які мешкали в місті Катеринославі) атестат про закінчення Першої (Маріїнської) жіночої гімназії, виданий установою в травні 1917 року.

В колекції документів родинного архіву А.Я. Кудрявцева представлені листи його доньок, датовані періодом німецької окупації (1941 року), які містять відомості щодо повсякденного життя родини в даний період, що безумовно становить інтерес для дослідників даного періоду вітчизняної історії.

Колекція документів родинного архіву катеринославського купця 2 гільдії А.Я. Кудрявцева є унікальною збіркою історичних матеріалів з історії Катеринослава та його купецької верстви, яка відображає окремі аспекти її повсякденного життя».

Фото – Музей истории Днепра.




Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
54
долгожителя проживает в Днепропетровской области. 47 женщин и 7 мужчин, отметивших свое 100-летие.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте