Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
13:15

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Респект від Президента України кіберкозацтву і волонтерам ДНУ

|«« «« »» »»|

19 травня відбувся телеміст Президента України Володимира Зеленського зі студентською молоддю. Віртуальна зустріч об’єднала представників 25 провідних ЗВО України – студентів і ректорів університетів з 11 регіональних локацій.

Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара на цій онлайн-зустрічі презентували ректор професор Сергій Оковитий, соціально активні студенти ДНУ та представники двох переміщених університетів – заступниця директора Тетяна Марченко і студенти Горлівського інституту іноземних мов (відокремленого структурного підрозділу Донбаського державного педагогічного університету) та студенти Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

– Сьогодні на зустрічі з Вами, пане Президенте, присутні студенти спеціальності «Психологія та спеціальна освіта», що складають основу Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ, який допомагає тимчасово переміщеним особам та пораненим захисникам у медичних установах Дніпра. Наші студенти історичного факультету, які допомагають Дніпропетровському обласному історичному музею імені Д. Яворницького пакувати і переміщувати цінні експонати у безпечні від обстрілів і руйнувань місця. Також ми запросили на зустріч студентів-айтішників – «Кіберкозацтво ДНУ», які з перших днів війни здійснюють ddos-атаки на інформаційні ресурси ворога.

У нашому кібервійську більше 1 000 студентів, вони вже атакували 300 російських сайтів та на один день «поклали» пропагандистський ресурс Russia Today. Крім того, ці студенти пишуть програмні продукти на замовлення українських військових. А від наших колег із переміщених університетів тут присутні студенти-філологи і журналісти, – представив Президенту учасників дніпровської локації ректор Сергій Оковитий. Сергій Іванович також особисто подякував Володимиру Зеленському за можливість відкрито поспілкуватися і презентувати діяльність студентства ДНУ. – А, головне, за те, що так впевнено ведете нашу державу до Перемоги! – додав ректор.

Під час подальшої розмови з очільником держави дніпровські студенти мали змогу поставити кілька актуальних запитань, які їх найбільше хвилюють. Зокрема, другокурсниця ДНУ Євгенія Живченко, студентка-волонтерка з факультету психології та спеціальної освіти, наголосила, що волонтерський рух актуальний у всі часи. Тож запитала Президента про вдосконалення законодавчої бази щодо волонтерської діяльності? Зокрема, стосовно Закону «Про волонтерську діяльність», прийнятого ще 2011 року, який не враховує ані реалій 2014 року, ані обставин волонтерування в умовах повномасштабного вторгнення у 2022 році.

Важливе значення ІТ-спротиву в гібридній війні обговорював з Президентом студент IV курсу спеціальності «Системний аналіз» Олександр Олешко. Він відзначив, що ІТ-галузь навіть в умовах воєнного стану стабільно приносить Україні багатомільйонні прибутки.

– То чи можуть спеціальності галузі знань «Інформаційні технології» бути віднесені до переліку, яким надається особлива підтримка держави (наприклад, вже у Порядку вступу до ЗВО у 2022 році)? – поцікавився кіберкозак ДНУ.

У відповідь Володимир Зеленський запевнив, що поділяє думку студента ДНУ щодо ролі кіберсупротиву агресору та загального значення ІТ-галузі для розвитку й технологічного прориву України.

– Насправді, крім Збройних Сил України, у нас є кілька окремих «армій», які так само виборюють нашу Перемогу. Поряд із армією волонтерів чи представників ЗМІ, це, звичайно, й спеціалісти ІТ-галузі, які вдало відповідають на сучасні виклики гібридної війни, – підкреслив Володимир Олександрович. – Тому цифровізація – це один із пріоритетів нашої держави. Цифровізація всього, особливо послуг, аби людям було комфортно – без черг, які створюють корупцію та бюрократію. І створення самого Міністерства цифрової трансформації України вже свідчить, що в нашому підході ІТ-спеціальності (разом із технічними, математичними), питання пріоритетне. І далі ця компонента тільки зростатиме.

Зокрема, з погляду працевлаштування, адже ІТ-спеціальності дуже популярні. З’являтимуться нові освітні програми з ІТ-спеціальностей і навіть окремі заклади вищої освіти, з-за кордону до нас приїжджатимуть численні зацікавлені фахівці з лекціями та допомогою. Глава держави також зазначив, що вже нині умови для ІТ-індустрії в Україні – одні з найкращих. А за відгуками вимушених переселенців, які поїхали за кордон, у сфері цифровізації, інтернету, зв’язку та сфери послуг Україна вже виграє у інших країн. За словами Президента, це стало можливим з появою ДіяСity, зі спрощеним оподаткуванням і низькими податками у цій сфері.

– Навіть зараз, під час війни, ми забезпечуємо фінансову підтримку галузі на рівні знижених податків. Існує також багато стартап-фондів та конкурсів для спеціалістів. Тому ми як держава, безумовно, зацікавлені в розвитку ІТ-галузі, бо за цим – майбутнє, – відзначив Володимир Зеленський. Присутній на заході міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет додав, що наразі на 30% збільшено державне замовлення на ІТ-спеціальності. Також МОНУ спільно з Міністерством цифрової трансформації України зробили декілька законодавчих змін, з огляду на те, що ці сучасні професії потребують швидкості, в Україні розробляються можливості профільного перенавчання, здобуття неформальної освіти тощо.

Представниця СНУ імені В.Даля Катерина Полонська, що навчається на IV курсі за спеціальністю «Середня освіта. Українська мова і література», поцікавилася у Президента, чи будуть державні програми підтримки, які б допомогли постраждалим переміщеним університетам відбудуватися та продовжити нормальне студентське життя.

– Ми дуже любимо наш університет і переживаємо за його долю. Вже дуже хочемо повернутися додому і продовжити навчання в рідних стінах СНУ. Мріємо зберегти нашу Alma mater університет і повернутися разом із ним для відбудови Луганщини, – зазначила дівчина.

Серед інших питань у сфері освіти студентську спільноту України цікавили: державна підтримка випускників і студентів з тимчасово окупованих територій, плани з відновлення переміщених університетів після визволення всіх українських міст, стратегія залучення студентської молоді до відбудови, покращення організації навчальних практик, підтримка мистецької освіти тощо.

Зі свого боку, голова держави запропонував студентству відповісти на його запитання щодо готовності молоді відбудовувати Україну після Перемоги. Згідно з великою і сміливою всесвітньою програмою відновлення будувати потужну сучасну європейську країну, у тому числі з передовою освітньою інфраструктурою.

– До якого економічного життя ви готуєтеся? Чи передбачаєте ви, що вам доведеться змінювати професію протягом життя? Які професії, на ваш погляд, існуватимуть завжди і не будуть замінені штучним інтелектом і роботизацією? Чи не відчуваєте ви, що втрачаєте час, і що ви думаєте про скорочення термінів професійної підготовки? Чи вважаєте, що освітні програми вашого університету можуть конкурувати з освітніми програмами й курсами, які пропонуються зараз у різних форматах поза університетами? Що ви думаєте про приватну освіту і чи варто збільшити частку приватного бізнесу в освітній системі Україні?

На ці важливі питання Володимир Зеленський шукав чесні відповіді у студентів. І подякував молоді за вельми розумний діалог, відверту та змістовну дискусію. – Ваші відповіді були часом різкі, часом спокійні. І це добре, бо ви – різні. Як різна є і наша держава Україна. Але сьогодні ми всі говорили одним колективом. Дуже важливо зберігати один колектив, як студентському суспільстві, так і в житті. Доказом є саме той шлях до Перемоги, який сьогодні показує наш народ і Збройні Сили України.

Об’єднавшись, ми зробили із України міцну Державу і Особистість на світовій арені. Бажаю всім вам бути невід’ємною частиною нашого прекрасного, вільного і незалежного суспільства, – побажав українським студентам Президент.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет просуществовала газета Днепр вечерний в бумажном формате

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте