Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
14:49

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

«Це можна вважати дивом». На Дніпропетровщині з'явилися рідкісні чорні лелеки

«Це можна вважати дивом». На Дніпропетровщині з'явилися рідкісні чорні лелеки

На території Новопавлівської сільської територіальної громади, що в Синельниківському районі Дніпропетровщини, з'явилися чорні лелеки.

Цей вид лелек занесений до Червоної книги України та перебуває під охороною. Про це в ефірі Українського радіо UA: Дніпро повідомив голова громади Микола Гаврилов.

Він розповів: мешканці помітили чорних лелек на початку вересня і нарахували 14 птахів. Раніше на цій території їх ніколи не бачили ні мешканці, ні орнітологи.

На його думку, птахів привабили луки біля річки Солона, річище якої розчистили 2016 року.

«Саме з того часу до нас почали прилітати птахи різних видів, у тому числі і занесені до Червоної книги. У 2017 році у нас поселилися білі лебеді. Спочатку це була пара, яка дала потомство. Наступного року їх прилетіло ще більше і тепер у нас їх більш ніж 60. А тепер ще й чорні лелеки з'явилися», – каже Микола Гаврилов.
За словами орнітолога Михайла Листопадського, це другий випадок появи чорних лелек на Дніпропетровщині.

«Це можна вважати дивом, адже чорні лелеки не поселяються у нашому регіоні. Перший випадок їхньої появи був зафіксований у Новомосковському районі. Тепер ще й і в Новопавлівській громаді. Та ще й в такій кількості. Це – сенсація і це значить, що на цих територіях приділяють увагу розширенню заповідних земель та дбають про природу», – сказав Михайло Листопадський.
За словами Миколи Гаврилова, на сесії Новопавлівської сільської територіальної громади депутати ухвалили рішення виділити 130 гектарів землі під заказник на заплавних луках, й уподобали собі місце чорні лелеки та інші птахи. Там зараз встановлена відповідна табличка.

Також є домовленість з мисливцями про заборону полювати у цій місцевості.

Що відомо

Лелека чорний (Ciconia nigra) – вид птахів з роду Лелека. Веде потайний спосіб життя. Один з 5-и видів роду; один із двох видів роду у фауні України. В Україні гніздовий, перелітний птах. Оселяється переважно біля лісових озер чи лісових боліт. На відміну від білого лелеки намагається уникати людей, тому представників цього виду рідко можна побачити. В Україні поширений переважно на Поліссі та в Карпатському регіоні.

Фото: Микола Гаврилов.


Gorod.dp.ua на Facebook.


Некто в черном  (18.09.21 17:53): Это вестники апокалипсиса. Відповісти | З цитатою
Макс  (17.09.21 11:58): Живность как-то последнее время активно восстанавливается. У нас тоже появились небольшие птички какие-то, первый раз таких вижу. И хищные птицы активно летают. Відповісти | З цитатою
Накуй  (17.09.21 10:54): вы пишите где они? Сожрут Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
7
нових регіональних полігонів побутових відходів будуть збудовані до 2027 р. у регіоні

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті