Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пт, 17 травня 2024
07:14

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Кожен охочий українець зможе побачити Конституцію Пилипа Орлика: переговори про її повернення тривали 13 років

Кожен охочий українець зможе побачити Конституцію Пилипа Орлика: переговори про її повернення тривали 13 років

У Національному заповіднику “Софія Київська” у понеділок відкрили виставковий проект “Раритети української козацької держави — Гетьманщини ΧVII-XVIII ст.: до 30-річчя незалежності України”, головними експонатами якого стали оригінал Конституції Пилипа Орлика та булава гетьмана Івана Мазепи, передає кореспондент УНН.

Так, оригінал Конституції Пилипа Орлика 1710 року було привезено до Києва вперше за 311 років. Переговори про його повернення тривали 13 років.

“311 років Конституція Пилипа Орлика не виїжджала з території Швеції. Мінімум 13 років тривали переговори з Швецією про те, щоб саме оригінал Конституції потрапив до України. Ми пам’ятаємо візит королівської родини у 2008 році — вже тоді хотіли, щоб був оригінал Конституції в Україні. Але тоді приїхала лише копія. І ось неможливе стало можливим, вона тут, вона є перлиною цієї експозиції”, — сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час урочистого відкриття.

Міністр також розповів журналістам, що з міркувань безпеки вивозити експонати рівня Конституції Пилипа Орлика з території Швеції було категорично заборонено. Крім того, з його слів, документ потребував спеціальних умов перевезення.

“Заборонено перевозити цей експонат, конституцію Пилипа Орлика, літаком. Тому що літак не дай Боже може впасти і загине унікальний експонат. Такі навіть речі доводилось враховувати”, — сказав він.

Варто зазначити, що у експозиції також представлені п’ять універсалів 1687-1710 років, виданих гетьманом Іваном Мазепою у Батурині, а також клейнода гетьмана Мазепи — знак гідності глави Української держави.

Виставка буде відкрита для відвідування з 16 серпня до 14 листопада 2021 року. Охочі зможуть дізнатись про кожний з експонатів завдяки унікальному QR-коду.




Gorod.dp.ua на Facebook.


Эх!  (18.08.21 17:34): А кто такой Орлик? Відповісти | З цитатою
вопрос  (18.08.21 17:27): почему договорняки назвали Конституцией? Відповісти | З цитатою
?  (18.08.21 15:22): Официальное его название – "Договоры и постановления прав и свобод войсковых между Ясновельможным Его Милости господином Пилипом Орликом, новоизбранным гетманом Войска Запорожского, и между генеральными лицами, полковниками и тем же Войском Запорожским с полным согласием с обеих сторон".Начало текста: "Во имя Отца и Сына и Святого Духа, Бога в Троице Святой славимого. Пусть останется на вечной славы и памяти Войска Запорожского и всего народа малороссийского" Відповісти | З цитатою
Дык  (17.08.21 21:27): Написано яснее-ясного:
"Каждый желающий украинец сможет увидеть Конституцию Пилипа Орлика" - , не ***, набежала орда портки проветрить!
Ватаны, вам не в конституцию орлика заглядывать, вам рядами на бутылки и страдать в поиске ответа на исторический вопрос, а в мокшандии когда-нибудь была конституция, хотя бы на монгольском или что там было до прихватизации русского языка?
Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Кеша  (17.08.21 13:50): орлик клялся в верности православию и закреплял это в свой т.н. "конституции", а в последствии принял ислам)) Відповісти | З цитатою
арифметика  (17.08.21 12:27): Текст конституции, переведенный с латинского на украинский :http://gska2.rada.gov.ua/site/const/istoriya/1710.html. Советую прочесть и подумать. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
sovok  (17.08.21 10:20): Судя по комментам, тролей спустили. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 1
Макс  (17.08.21 10:11): Как много недовольных ботов. А все почему - потому, что это наша история. Именно наша, своя, а не российская. В россии тоже хватало царей разных - и хороших и идиотов, и непонятного происходжения. Та же Екатерина родилась где-то возле Швеции, ибо братья у нее Карл и Фридрих. Были и клинические идиоты. Но они этим гордятся, это же цари. А нам наш гетьман не такой. Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
Начхать  (17.08.21 08:03): на какого-то ороика. Відповісти | З цитатою
Макс  (17.08.21 07:23): Вообще слабо открыть гугль , ключевые слова "орлик филипп степанович" ? Для того чтоб понять что за личность была , кого из оккупантов в Украину привела , почему написана "конституция" на литинице. И почему экспозиция открыта ещё и в турецком посольстве и почему до конца жизни по заграницам прятался. Это попытка натянуть ненатягиваемое . Відповісти | З цитатою | Обговорення: 2
1 2
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
406
будинків ОСББ та ЖБК оновлені у Дніпрі у 2023 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті