Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
12:26

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Художественный музей Днепра приглашает на новую выставку

|«« «« »» »»|

В Художественном музее открылась новая персональная выставка известнейшего живописца Николая Глущенко «Без виз».

Напомним, что после локдауна практически все днепровские музеи и центры культуры вышли из вынужденной «спячки» и с удовольствием приглашают посетителей! Многие из них к выходу из жестких 3-недельных ограничений подготовили новые выставки и мероприятия.

В их числе – и Днепропетровский художественный музей (ул. Шевченко, 21). Здесь открыли новую персональную выставку известного живописца Николая Глущенко.

Она посвящена 120-летию со дня рождения известнейшего живописца. Подготовкой новой экспозиции музейщики как раз и занимались во время локдауна, устроив, кстати, из этого процесса еще и интересный конкурс.

О новой выставке в Художественном музее сообщают следующее:

«У Дніпропетровському художньому музеї розпочала роботу виставка творів живопису Миколи Глущенка, присвячена 120-річчю від дня народження митця.

Перший після вимушеної перерви і перший цьогорічний великий фондовий виставковий проєкт стане приємною подією не тільки для наших співробітників, але й для друзів та гостей, без яких вже встигли «знудьгуватися» навіть музейні зали.

«Микола Глущенко. Без віз». Саме під такою, дещо дражливою в нинішніх умовах, назвою музей презентує яскраву і довгоочікувану експозицію кращих своїх творів легендарного українського художника Миколи Глущенка.

В час, коли ми надто обмежені в мобільності, коли закордонні давно омріяні подорожі щораз доводиться відкладати на невизначений термін, і навіть чергова «внутрішня» мандрівка потребує особливої уваги та зусиль, а погода за вікном не радує сонцем і кольором, відвідування нинішньої виставки може подарувати нагоду хоч опосередковано, але насолодитися теплими і неймовірно натхненними краєвидами – європейськими та українськими. Проєкт «Микола Глущенко. Без віз» – це не лише доступний тут і тепер вояж різними країнами, а й подорож до надзвичайного художнього світу, через який колись до української спільноти почала говорити своєю пластичною мовою Європа мистецька.

Микола Глущенко – особистість не лише виняткового хисту, а ще й цікавої долі, безперечно достойної художньої кінострічки. Весь його і життєвий, і творчий шлях минув під знаком подорожі. І мандрівка ця має доволі широку, як на радянського громадянина і художника, географію. Втім, уперше опинитися за межами рідного провінційного містечка, «перебратися» до старої багатої на культурну історію Європи Глущенкові довелося зовсім не від безтурботного і щасливого трибу життя...

«Європейський» його шлях почався 1919 року у Берліні, куди вісімнадцятирічний парубок утік з табору для полонених у Польщі, де його було інтерновано під час Громадянської війни в Росії. Дорога до мистецтва розпочинається там для Миколи Глущенка у Берлінській Академічній вищій школі образотворчого мистецтва, а далі – Франція, з Парижем та його активним мистецьким життям і «Салоном Незалежних», тоді – творча робота в Іспанії, на Балеарських островах та острові Майорка (1934), потім – «повернення» до Радянського Союзу: Москва (1935), нарешті, Київ (1944), а згодом – незліченні пленерні поїздки до різних куточків України. Закордон надалі теж лишається для Глущенка відкритим: Бельгія, Італія, Франція, Швеція, Швейцарія, тодішня Югославія… Цілі «томи» вражень, настроїв, художніх відкриттів – все в різних жанрах і техніках образотворчого мистецтва. Та переважно – уподобаний митцем пейзаж. Саме в ньому Миколі Глущенку і вдалося ствердитися на рідних теренах як віртуозному живописцю.

Музейна колекція творів видатного художника дозволяє нам познайомитися і з його «закордонним» живописом, і з кращими українськими краєвидами, по-європейськи сміливо і виразно зафіксованими автором на полотні. В експозиції, розгорнутій на весь музейний поверх, об’єднано біля сорока живописних полотен Миколи Глущенка, вирішених вже у тій самій «фірмовій Глущенківській» пластиці і виконаних переважно в час чи не найпліднішої творчої праці митця – у 1960-х – 1970-х роках.

За визначенням кураторів, цей проєкт стане чудовим подарунком мешканцям Дніпра, адже музеям далеко не кожного міста пощастило зберігати колекцію творів Миколи Глущенка, що кількісно сягає сотні живописних композицій. «Ми ж обрали до експонування найвиразніші, з огляду на тему виставки, полотна», — запевняють автори проєкту, — «Пластично вивірені, дзвінкі і пружні в лінії, точні у ритмі, рвучкі і, часом, неочікувані в кольорі твори митця розгортають перед глядачем ряд краєвидів – гірських, морських, степових. Тут і панорамні, і камерні пейзажі. Тут і гарячий подих осені, і холодне зимове сонце, і смарагдове літо, і мелодійна весняна лірика. Тут Альпи і Карпати, Адріатика й Азовське узбережжя, Дніпро та Черемош, кримські кипариси і криворізькі кар’єри, великі міста і маленькі мальовничі села… і ще багато чого, що важко окреслити сухими топонімами чи тиражованими епітетами… Це варто побачити на власні очі. Своєрідна виставка-подорож орієнтована на найширше коло глядацької аудиторії».

Куратори виставки — Ігор Труш, Сергій Несмачний, Ольга Щербина».

Выставка будет открыта до 28 марта.

Посетить данную выставку можно и в составе группы с экскурсионным обслуживанием. Такое ближайшее мероприятие состоится в среду, 3 февраля. Записаться на него можно на странице музея в соцсетях или по телефону (056) 746-26-80 и (095) 59-09-277.

Работает музей со среды по воскресенье с 10:30 до 17 часов.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


Инженер  (01.02.21 11:25): Обратил внимание, много молодёжи в очках для улучшения зрения ходят, мода такая или действительно зрение слабое. Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
лет дворцу культуры «Шинник»

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте