Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 18 апреля 2024
17:53

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В историческом музее Днепра открыли новую выставку

В историческом музее Днепра открыли новую выставку

Она продолжает цикл мероприятий, посвященных 165-й годовщине рождения Дмитрия Ивановича Яворницкого.

Напомним, что этот год для личности «Отца запорожского казачества», академика, исследователя нашего края – знаковый вдвойне. В 2020-м исполняется 165 лет со дня рождения и 80 лет – со дня смерти Дмитрия Ивановича. Его личности, колоссальному вкладу в развитие истории, археологии, культуры нашего города и края посвящены множество мероприятий в течение всего года.

Очередным из них стало открытие в Днепропетровском Национальном историческом музее новой экспозиции книг «Вінок слави козацької на пошану козацького Батька». Выставка посвящена Д.И.Яворницкому и предстоящему Дню украинского казачества (14 октября).

Вот что о ней сообщают в музее:

«Напередодні 165-річного ювілею багаторічного директора одного з провідних музеїв України Д.І. Яворницького відкрита книжкова виставка, присвячена одному з найяскравіших феноменів вітчизняної історії – українському козацтву. Виставка є частиною заходів ювілейного року академіка Д.І. Яворницького в Дніпропетровському національному історичному музеї, який носить його ім’я.

Д.І. Яворницький відзначав: «Я зібрав великий і різноманітний матеріал, що стосується історії запорозьких козаків і передав його в руки прийдешньому поколінню наступних віків». Неможливо знайти у минулому України інше явище, яке б так глибоко й різнопланово вплинуло на історичну долю всього українського народу. Козацтво – це та сторінка історії, яка інтегрує й об’єднує українське суспільство.

На виставці представлені праці з історії козацтва, видання історичних джерел та публікації раритетних експонатів.

Головне місце на виставці займають твори українських істориків – класичні праці та здобутки останніх десятиліть. Почесне місце, природно, належить працям Д.І. Яворницького – головного дослідника українського козацтва. «Історія запорізьких козаків», «Запорожжя в залишках старовини та переказах народу» - ці праці ввійшли в золотий фонд української історіографії.

Представлене також багатотомне зібрання творів Я.П. Новицького, якому належить окреме місце в дослідженні теми козацтва.

На виставці можна побачити весь спектр історіографії козацтва – від праць А.О. Скальковського, до робіт В. Голобуцького та О. Апанович. Серед новітніх досліджень можна виділити двотомник «Нариси з історії українського козацтва» (2007) та низку біографій українських гетьманів від Богдана Хмельницького до Івана Мазепи.

Видання історичних джерел XVI-XVIII століть занурюють нас в ту бурхливу історичну епоху. Серед них і власні козацькі літописи, і описи іноземців. Представлені наукові видання пам’яток тих часів – «Літопис Самійла Величка», «Кройніка» Феодосія Софоновича», «Хроніка Європейської Сарматії» О. Гваньїні, «Опис України» Г. де Боплана. Особливе місце займають видання документів українських гетьманів – Б. Хмельницького, П. Полуботка та інших. Представлені також видання Архіву Коша Нової Запорозької Січі, видання віденського архіву роду Розумовських та ін.

Представлений на виставці каталог «Козацькі старожитності» (2016), який репрезентує раритетні експонати з фондів ДНІМ імені Д.І. Яворницького. Це результат багаторічної роботи всього колективу музею й, водночас, чергова данина шани Д.І. Яворницькому. У виданні репрезентовані стародруки, культові речі, козацька зброя, персні, печатки, люльки, предмети побуту, картографічні матеріали, художні твори тощо.

Одним із найцінніших експонатів на виставці є фоліант «Україна – козацька держава» (2004). Ця книга сама по собі є видатною пам’яткою книговидання і займає окреме почесне місце в історіографії козацтва останніх десятиліть.

Галерея видань, репрезентована на виставці, підводить підсумок багаторічним дослідженням у цій темі і водночас закладає фундамент для подальшого наукового пошуку і поступу. Спираючись на історіографічні традиції часів Д.І. Яворницького, представлені видання взаємно доповнюють одне одного і в комплексі дають досить повне уявлення про історичні процеси та події, пов’язані з виникненням козацтва як особливого стану суспільства, його роль в історії українського народу, місце козацтва в міжнародних відносинах тощо.

Виставка також приурочена до свята Покрови, яке зараз оголошене Днем захисника України. Покрова була на Запоріжжі найбільшим храмовим святом, колись цього дня молодих козаків відряджали на Січ. На Покрову вони давали військову присягу. Після руйнації Запорозької Січі 1775 року, ідучи на Дунай, козаки також взяли з собою образ пресвятої Покрови.

Виставка приверне увагу як наукових співробітників, так і широкого кола читачів».

Выставка открыта в Научной библиотеке музея (пр. Яворницкого, 18) и будет работать до декабря.







Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:


Кризис  (07.10.20 11:29): Борис Альбертович, могилку Яворницкого трогать не будем или в честь 165-летия таки раскопаем ??? Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Мешканці Новокодацького району Дніпра активно долучилися до суботника на «Безіменній висоті» (11)

•  У Дніпрі розпочали ремонт мосту, що веде на Монастирський острів (11)

•  У Дніпрі дівчина бризкала перехожим в обличчя освіжувачем (відео моменту) (10)

•  На Фестивальному причалі у Дніпрі відбувся автопробіг-зустріч ретро-машин «За весною» (9)

•  У Дніпрі відзначають День космонавтики (7)

•  У Дніпрі зник екскурсійний ретро-трамвай – у чому причина? (7)

•  Збитки на понад 7 млн грн: у заповіднику на Дніпропетровщині квадроциклами пошкодили унікальні піщані бархани (7)

•  На Дніпропетровщині чоловіка спершу засудили до довічного за вбивство матері та бабусі, а потім присудили 3 млн гривень компенсації за душевні страждання (6)

•  У 6 закладах Дніпропетровщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті (5)

•  У Дніпрі різко впала ціна на ранню полуницю (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте