Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
13:12

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Усадьбе Яворницкого раскрыли секреты этого уникального здания

|«« «« »» »»|

Оказывается, этот Дом-музей на площади Шевченко, 5 хранит много тайн о своей постройке и приобретении нашим знаменитым ученым-земляком.

Часть мифов, связанных с этим зданием, развенчали в Доме-музее. На странице Усадьбы Дмитрия Яворницкого в соцсети рассказали о следующем:

«РОЗВІНЧУЄМО ДЕКІЛЬКА МІФІВ про будинок Дмитра Івановича Яворницького...

  1. Ділянку землі для будівництва власного будинку в Катеринославі Д.І. Яворницькому ніхто не давав безкоштовно! В елітній частині міста, де розташований будинок, і на початок ХХ століття земля була в приватній власності.

    Ділянка землі на розі Соборного провулку та Палацової площі належала полтавському дворянину - статському раднику Григорію Іпатієвичу Маркевичу. Саме у нього в 1904 році, 5 червня, Дмитро Іванович і придбав за 300 карбованців пустопорожнє дворове місце для власного будинку.

    В фондах Дніпропетровського національного історичного музею зберігається купча - складений нотаріусом документ про купівлю землі. (див. фото).

    До речі, до повноцінної міської садиби ділянка 1500 м2 не дотягувала. І це не дивно, бо це буле дворове місце іншої садиби - Христофорових (частину садиби отримала донька Христофорових Наталія, у неї і купив Д. Яворницький). Садиба Христофорових фасадом виходила не на Палацову площу, а в інший бік. Саме в будинку Христофорових жив Д.І. Яворницький, поки будувався його власний будинок. В фондах музею зберглася світлина дому Христофорових.

    Декілька років тому співробітники Меморіального будинку-музею Д. Яворницького  ініціювали невеликі археологічні дослідження території садиби. Їх провели співробітники відділу археології ДНІМ, було знайдено залишки фудаменту ймовірно господарської будови ІІ пол. ХІХ ст. , тобто, скоріш за все, там були господарські будови Христофорових.

  2. План дому для Д.І. Яворницького склав архітектор Леонід Альбертович Бродницький, молодший з братів Бродницьких, з якими Д,І. Яворницький познайомився і був у дружніх стосунках ЗАДОВГО до переїзду до Катеринослав.

    Є дуже популярна світлина - портрет Д.І. Яворницього та Сергія Альбертовича Бродницького, зроблена в Катеринославі ще в 1890-ті роки.

    Сергій Альбертович був впливовою людиною, Головою Катеринославської повітової земської управи, а також Головою Ради музею ім. О.М. Поля.

    До речі, по Статуту Обласного музею імені О. Поля саме Рада музею була керівним органом, в той час як директор відповідав за науковий стан та поповнення фондів. До Ради музею довічно (!) входили близькі друзі і приятелі Д.І Яворницького: М. Родзянко, С. Бродницький, М. Миклашевський, А. Синявський та ін.

    Д.І. Яворницький крім того, що був дректором музею, як ініціатор його створення, теж був довічним членом Ради музею.

  3. Будівництво будинку обійшлось Д.І. Яворницькому в кругленьку суму. Зберіглося два кошториса, перший на суму 9400 крб, другий на суму 10300 + 600 крб

    В листах до друзів вчений писав, що взяв позику в банку для будівництва будинку. Будинок в Катеринославі був першим власним його житлом.

  4. Змушений жити майже двадцять років за межами України, Дмитро Іванович неоднаразово розглядав Катеринослав як ймовірне місце проживання.

    Наприклад, другу Якову Новицькому, викладачу Катеринославської гімназії, Дмитро Іванович ще більш ніж за 15 років перед перездом до Катеринославу написав:

    "Якби можна було приліпитись мені чим-небудь, чи там писарем, чи там членом якимсь у городі Катеринославі, - умер би і не пішов би геть з нього"... (писав у 1880-ті рр.)».

Напомним, что в этом году отмечается 165 лет со дня рождения «отца запорожского казачества», ученого, исследователя истории нашего края Дмитрия Яворницкого.

Цикл мероприятий к этой дате уже стартовал и будет продолжен до конца года.

Фото – Усадьба Дмитрия Яворницкого

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
150
новых лифтов планируется установить в Днепре в 2024 году.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте