Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
чт, 28 марта 2024
18:50

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

На Дніпропетровщині пішов з життя режисер народного театру

На Дніпропетровщині пішов з життя режисер народного театру

На Дніпропетровщині на 93-му році життя пішов у засвіти корифей культури Широківщини, заслужений працівник культури, багаторічний режисер народного театру Дем'ян Книга.

Дем'ян Ілліч народився 14 листопада 1926 року. Закінчив у Широкому зооветеринарний технікум і три роки обіймав посаду ветеринарного фельдшера. Згодом трудився монтером ліній зв'язку, вчителем трудового навчання у школі.

Природна обдарованість і театральний хист Дем'яна Ілліча проявилися ще в юні роки, з першої ж постановки «За другим фронтом».

До уславленого самодіяльного театру Дем'ян Книга приєднався у 1944 році, щойно по звільненні південного Криворіжжя від гітлерівських окупантів.

З 1950-х він обіймав посаду директора Широківського районного будинку культури, куди його призначили за невтомну сценічну діяльність.

На його плечі лягли не лише адміністративні й господарчі турботи, а й власноручне виготовлення театрального реквізиту й декорацій.

«Ці «клопоти» зробив Дем'ян Ілліч воістину справою свого життя, бо знав достеменно, що служить добру, – нікого ж не треба зайве переконувати в гуманістичній цінності театрального мистецтва, особливо в обділеній культурою сільській місцевості? — розповідає про Книгу криворізький краєзнавець Іван Найденко. — Знав, що служить правді: часто-густо впізнавали глядачі у «книжних» постановках місцевих начальничків-самодурів. Знав, що служить найперше простим трудівникам, розраджуючи їм душі відчуттям надії. Ось так і пробув директором РБК, віддаючи роботі чи не всі відпущені боженькою душевні й часові ресурси (за що шанувальники розшифрували жартома цю офіційну абревіатуру як Рідний Будинок Книги). Понад 60 років був режисером театрального колективу. А ще ж значаться в його активі, як-то кажуть, «навколопроєктні доробки» різних пам`ятників, декілька меморіальних дощок на честь видатних людей Широківщини, багаторічна діяльність у творенні експозицій районного краєзнавчого музею, колориту яких могли би позаздрити безліч музеїв аналогічного статусу».

За постановку «Любов Ярова» комісія Міністерства культури УРСР присвоїла колективу звання «Самодіяльного народного театру» (1964 р).

У 2017 році народний театр відзначив 100-літній ювілей. На святкуванні, на якому побували і наші журналісти, промовці згадували, як у газеті часів ще Російської імперії написали: «В маленьком местечке Широкое, затерянном среди херсонских степей, успешно действует народный театр, который высоким художественным уровнем своих постановок способен бросить перчатку даже иным губернским театрам».

На всіх обласних фестивалях театрального мистецтва Народний театр Широківського будинку культури міцно утримував першість.

У 1972 році Дем'ян Ілліч був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора. В 1973 році Указом Президії Верховної Ради УРСР йому присвоїли звання «Заслужений працівник культури УРСР».

Більше 60 років Книга відпрацював на культурній ниві Широківського краю, зробивши неоціненний внесок у її розвиток.

І навіть перебуваючи на заслуженому відпочинку, він не полишав творчої роботи, передаючи свій талант і досвід талановитій молоді…

Gorod.dp.ua на Facebook.


Лидия  (10.01.20 13:48): Царствие Божие... Ответить | С цитатой
1
Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн горожанам на восстановление жилья, пострадавшего от ракетных обстрелов, выплатил Днепр в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте