Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
02:37

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Зростання ціни на газ: як це вплине на життя українців?

Зростання ціни на газ: як це вплине на життя українців?

Тривалі переговори з МВФ завершилися: Уряд домігся: щоб підвищення ціни на газ було 23,5%, а не 60%. Окрім того, посилюється соціальний захист та додатково виділяються кошти на утеплення будинків.

Газ таки подорожчав і коштує з 1 листопада 8 550 грн за 1000 куб. м. Істотне підвищення тарифів на природний газ було прописано в аналізі проекту фінансового плану НАК «Нафтогаз України», проведеного в Міністерстві фінансів України. Про це пишуть «Факти». Ціна мала зрости ще з 1 січня нинішнього року, однак таки лишилася на рівні майже 7 грн. Отож, зростання ціни на блакитне паливо новиною не стало. До слова, головною вимогою МВФ було підняття ціни на газ для населення до рівня промисловості, а це ні багато, ні мало – на 60%. Зросла ж ціна на 23,5%, а це майже втричі менше від того, чого усі ми очікували.

От уявімо: Уряд не виконав вимогу МВФ і ціна на газ залишилась на рівні 7 грн за куб. У результаті ніякого чергового траншу – як від МВФ, так і від Євросоюзу та Світового банку – Україна не отримала би. Відтак не знайшла би грошей на розрахунки з кредиторами (а у наступному 2019-му році, аби розрахуватися з боргами, Україна має залучити ні багато, ні мало – $18 млрд.). А не розрахуємося з боргами – усіх нас чекає дефолт. А за нього платять пересічні сім'ї – своїм особистим дефолтом. Пам'ятаєте 90-ті роки минулого століття? Стрімка інфляція, негайне подорожчання всіх товарів, заморожування зарплат і пенсій, зростання безробіття – усе це повернеться! До речі, найпершою у сценарії дефолту девальвує гривня, а це означає, що позначка 50 грн/$ – не межа, адже ринок, як відомо, дна не має. Підприємства за цих умов не зможуть закуповувати комплектуючі та сировину (не говорячи вже про нові технології) для виробництва, отож скоротять його. Це, у свою чергу, призведе до зменшення надходжень до бюджету, отож про функціонування будь-яких соціальних програм доведеться забути…

І це не вигадки, такий сценарій дуже імовірний, вважає заступник керівника Стратегічної групи радників з підтримки реформ (SAGSUR) Павло Кухта:

«Дефолт – це девальвація гривні, це інфляція, це галопуючі ціни і безробіття. І також скорочення витрат бюджету. Отримати транш МВФ – найкращий варіант для України. Навіть суто з точки зору ефекту для гаманців громадян, вищі тарифи пережити значно легше, ніж десятки відсотків інфляції (тобто стрімкого зростання цін взагалі на всі споживчі товари та послуги) чи падіння доходів».

До речі, чи так уже постраждають наші гаманці? Насправді, аби цього не сталося, Уряд вніс низку змін до порядку призначення субсидій. По-перше, відтепер субсидію призначають на загальних умовах тим людям, за яких роботодавець не сплачує ЄСВ. По-друге, субсидії зможуть отримати безробітні – потрібно лише стати на облік. По-третє, пенсіонери, інваліди, особи, які втратили годувальника, зможуть отримати субсидію на понаднормову площу (до 30%). По-четверте, якщо фактична вартість спожитих послуг менша обсягу обов'язкового платежу, сплачувати потрібно тільки фактичну вартість. По-п'яте, якщо роботодавець не платить за працівника ЄСВ, то родина останнього все одно має право на субсидію. По-шосте, на субсидію матимуть право заробітчани, які сплачують ЄСВ в іншій країні та підтвердять це документально. І по-сьому, у доходи родини не зараховуватимуться аліменти та дотація на теля.

Крім того, наступного року буде продовжено і Програму так званих «теплих кредитів», а з 1 січня 2019 року запрацює Фонд енергоефективності. Сукупно на заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників буде виділено 2 млрд грн. (ви знали, що сума у платіжках енергоефективних домогосподарств в рази менша, ніж у тих, хто не має лічильника чи не утеплив будинок?). Допомогою матимуть змогу скористатися близько 150 тисяч українських родин. Власне, це тільки підтверджує слова Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана:

«Держава захистить тих, хто потребує її допомоги – малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг. А вже з січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці будуть отримувати від уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям».

Головне, що країна уникнула кризи та має можливість розвиватися далі. Чергова затяжна криза Україні зараз не потрібна.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
65
лет со дня первой местной телевизионной передачи в Днепре

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте