Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Ср, 15 травня 2024
22:58

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Обережно – сказ! Що потрібно знати про небезпечний вірус?

Обережно – сказ! Що потрібно знати про небезпечний вірус?

У Кам`янському за 6 місяців 2017 року було зареєстровано 267 осіб, які постраждали від укусів тварин. У двох тварин було виявлено сказ.

Останнім часом у Кам`янському все частіше почали з’являтися повідомлення про випадки нападу бродячих собак на людей. Трапляється, що після нападу в постраждалих тварин підтверджується страшний діагноз – сказ. Про те, що робити в разі нападу дикої тварини та як уберегтися від захворювання розповіли фахівці міського медичного центру здоров’я та медицини спорту.

Наразі епідемічна ситуація зі сказу в Україні є неблагополучною. Щорічно від 70 до 90 тисяч громадян звертаються за медичною допомогою через напади тварин.

За даними міського відділу лабораторних досліджень у Кам`янському за 6 місяців 2017 року було зареєстровано 267 осіб, які постраждали від укусів тварин, з них 74 людини – від домашніх та 193 – від бродячих. У двох тварин було виявлено сказ.

Ознаки захворювання

Ознаки захворювання у тварин різні, але найголовніша – у хворої на сказ тварини кардинально змінюється поведінка. Домашні тварини можуть боятися світла: вони ховаються по кутках, погано їдять, втікають із дому. Потім виникає посилене слиновиділення, з’являється агресія – тварина прагне вкусити всіх, хто потрапить в поле її зору. На жаль, лікування від сказу не існує, тварина гине за кілька днів після появи перших симптомів.

У людини інкубаційний період може тривати від 30 днів до року та має три стадії захворювання: стадію загальних проявів, порушення і стадію паралічів. Плюс до всього в пацієнта протягом усього циклу хвороби можуть проявлятися розлади психіки.

Як потрібно діяти при укусі тварини?

Якщо дитину або дорослого вкусила чи подряпала будь-яка тварина, навіть зовні здорова, а тим більше бродяча або дика, слід негайно:

- протягом 10–15 хвилин інтенсивно промити рану водою з милом, аби змити слину тварини. Глибокі рани промивають струменем мильної води, наприклад, за допомогою шприца. Далі треба обробити краї рани антисептиком, але не припікати її;

- накласти на рану стерильну пов’язку;

- у найкоротший термін звернутися до найближчого медичного закладу.

Чи потрібно робити щеплення від сказу?

Якщо ви хочете зберегти своє життя, потрібно обов’язково зробити щеплення від сказу протягом доби після укусу скаженої тварини. Але іноді трапляється так, що людина не знає, інфікована тварина, яка її вкусила, або ж ні. В цьому випадку лікарі теж радять зробити щеплення про всяк випадок.

На сьогодні в лікувально-профілактичних закладах області є достатній запас вакцини для профілактики сказу практично на весь поточний рік.

Під час щеплень і протягом шести місяців після їх закінчення не можна вживати спиртні напої, слід уникати перевтоми, переохолодження, перегрівання.

Для того, щоб уникнути захворювання на сказ, треба бути обережними по відношенню до тварин зі зміненою поведінкою. Категорично забороняється брати незахищеними руками хворих, диких тварин, приносити їх у житлові приміщення, дозволяти дітям їх гладити. Тільки запобіжні дії та вчасно зроблені щеплення можуть вберегти людей від захворювання на сказ.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті