Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Блог
Сб, 4 травня 2024
03:08

БЛОГИ

[email protected]


24 березня 2023, 13:17

ВІДДІЛ КОМУНІКАЦІЙ З ГРОМАДСЬКІСТЮ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВЗАЄМОДІЇ ГУ ДПС У ДНІПРОПЕТРОВСЬКІЙ ОБЛАСТІ (ТЕРИТОРІЯ ОБСЛУГОВУВАН



Декларування доходів – це особистий внесок кожного українця у фінансову підтримку держави, забезпечення її обороноздатності

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) інформує.
Днями відбулася зустріч начальника Соборного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Євгенія Бардаха з відомим блогером Віталієм Киктенко.
Під час заходу обговорювалися актуальні питання декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році.
По закінченню зустрічі гостя ознайомили з роботою Центру обслуговування платників Шевченківської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області.
Користуючись нагодою Віталій Киктенко звернувся до мешканців Дніпропетровщини з закликом задекларувати доходи, отримані у 2022 році.
Він наголосив, що сплачені податки з отриманих доходів - можливість своєчасного фінансування державних програм та забезпечення обороноздатності України.
«Декларування доходів – це особистий внесок кожного українця у фінансову підтримку держави!» - зазначив Віталій Киктенко.


Під час комунікацій податківців Дніпропетровщини з бізнесом розглядались питання МПЗ

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) інформує.
Днями за сприянням Підгородненської міської територіальної громади та під головуванням заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – ГУ ДПС) Валерія Леонова, проведено онлайн зустріч з представниками бізнесу за темою «Особливості застосування мінімального податкового зобов’язання».
Фахівці податкової служби області, під час комунікацій з платниками, розглянули новації податкового законодавства, пов’язані з визначенням суб’єктами господарювання мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ).
На заході опрацьовані питання, які цікавили представників бізнесу. Фахівці ГУ ДПС проінформували бізнес-спільноту про нюанси розрахунку МПЗ для юридичних і фізичних осіб (податки, що враховуються при обчисленні; суб’єкти господарювання, які звільненні від МПЗ); звітність з МПЗ, терміни його сплати для юридичних і фізичних осіб; відповідальність за несплату МПЗ.
«Податкова служба Дніпропетровщини завжди відкрита до діалогу з органами місцевого самоврядування та бізнесом. Зараз, як ніколи, наша тісна взаємодія – запорука злагодженої та ефективної роботи у напрямку наповнення бюджетів», – зауважив Валерій Леонов під час зустрічі.


Новий сервіс ДПС для громадян

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) інформує.
З 1 січня 2023 року триває кампанія декларування доходів громадян, отриманих протягом 2022 року.
Для спрощення процедури декларування доходів для громадян Державною податковою службою України запроваджено новий сервіс – предзаповнення декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація), який доступний в Електронному кабінеті.
Сервіс є оптимально простим та надає можливість:
- визначивши лише період звітного року – отримати з Державного реєстру фізичних осіб – платників податку (далі – Державний реєстр) інформацію про нараховані (виплачені) доходи та нараховані (перераховані) податок на доходи фізичних осіб та військовий збір;
- надавши відповіді на запитання в анкеті (щодо категорії платника та виду отриманого доходу) – отримати попередньо заповнену декларацію на підставі даних Державного реєстру та відповідні додатки до декларації;
- додати до декларації копії первинних документів як додатки до декларації;
- перевірити декларацію та у разі необхідності доповнити інформацію з автоматичним перерахунком податкових зобов’язань.
Сервіс функціонує для:
- громадян, які зобов’язані декларувати свої доходи;
- фізичних осіб – підприємців, які перебували на загальній системі оподаткування;
- осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.
Скористатися зазначеним сервісом також можуть особи, які заявляють право на податкову знижку.
За п’ять днів сервісом вже скористались понад 10 тисяч фізичних осіб.
Дякуємо платникам за чесно задекларовані та сплачені податки.


На Дніпропетровщині від фізичних осіб місцеві бюджети отримали понад 1 млн грн туристичного збору

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) повідомляє.
У січні – лютому 2023 року до місцевих бюджетів Дніпропетровської області фізичними особами спрямовано понад 1 млн грн туристичного збору. У порівнянні з аналогічним періодом 2022 року надходження збільшились на 65,8 відсотків.
Нагадуємо, що платниками туристичного збору (далі – збір) є громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають на територію адміністративно-територіальної одиниці, на якій діє рішення сільської, селищної, міської ради про встановлення туристичного збору, та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі).
При цьому не можуть бути платниками збору особи, визначені п.п. 268.2.2 п. 268.2 ст. 268 Податкового кодексу України.


Головним бюджетоформуючим джерелом надходжень місцевих бюджетів Дніпропетровщини залишається податок на доходи фізичних осіб

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) інформує.
За повідомленням заступника начальника Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Валерія Леонова місцеві бюджети за своїм економічним змістом є важливим важелем у системі управління, основою фінансового забезпечення як окремих територіальних громад, так i регіону в цілому.
За допомогою місцевих бюджетів вирішуються надзвичайно важливі питання економічного розвитку громад. Вчасно сплачений податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) є найдієвішою формою взаємовідносин між державою, органами місцевого самоврядування та її громадянами.
ПДФО і сьогодні виступає досить стабільним джерелом наповнення бюджетів усіх рівнів та формує дві третини власних доходів місцевих бюджетів.
Незважаючи на воєнний стан, спостерігається позитивна динаміка надходжень ПДФО до місцевих бюджетів Дніпропетровщини. Так, до місцевих бюджетів Дніпропетровської області з початку 2023 року надійшло понад 4,3 млрд грн ПДФО, цей показник більше минулорічного майже на 593 млн гривень.


До уваги платників ПДВ!

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) звертає увагу платників ПДВ на наступне.
ДПС на постійній основі здійснює моніторинг роботи не тільки платників ПДВ, які подають таблиці даних до ДПС, але і їх контрагентів на предмет реальності проведених господарських операцій. За результатами такого моніторингу приймаються відповідні рішення про неприйняття чи скасування таблиці даних платника податку.
Як приклад:
- суб'єкт господарювання (СГ) подає таблицю даних на надання послуг вантажних перевезень, при цьому податковий кредит формує за рахунок придбання шин до легкового авто (або контрагент, який реалізує на платника шини для вантажного транспорту у придбанні має лише шини на легковий автотранспорт), продуктів харчування, одягу, взуття, товарів широкого вжитку;
- платник виконує будівельні роботи, при цьому значний відсоток податкового кредиту формує за рахунок придбання оргтехніки, комп'ютерної техніки, продуктів харчування, аксесуарів, сантехніки, побутової техніки, меблів тощо, питома вага яких складає значну частину у загальному обсязі придбання. Пояснення не розкриває необхідності придбання зазначених груп товарів, а реалізація відсутня;
- СГ подає таблицю виконання послуг з ремонту машин, при цьому понад 50% податкового кредиту формує за рахунок придбання консультаційних послуг, акумуляторів, сонячних панелей, шин до легкових авто, меблів та інше;
- платник подає таблицю даних на послуги оренди й експлуатування власної чи взятої у лiзинг нерухомості при цьому, відсутня інформація про основні засоби, які надаються в оренду (їх не відображено у формі 20-ОПП, податковій та фінансовій звітності), відсутня інформація у поясненні до таблиці, відсутній (недостатній) штат працівників, відсутнє придбання будь яких інших товарів та послуг для ведення господарської платника, зокрема, комунальних послуг;
- Подано таблицю на надання різного роду послуг, при цьому ліміт в СЕА ПДВ сформовано за рахунок придбання, зокрема, швидкопсувних товарів без подальшої реалізації (наприклад продуктів харчування, овочів тощо) та відповідних умов тривалого зберігання.


До уваги платників рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин!

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) інформує, що Державна податкова служба України з метою забезпечення правильності визначення податкових зобов’язань з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин (далі – Плата) відповідно до вимог п.п. 69.30 п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – п.п. 69.30, Кодекс), повідомила.
Підпунктом 69.30 Кодексу, визначено, що нараховані та не сплачені податкові зобов’язання з Плати, за обсяги газу природного закачаного до газосховищ у відповідному податковому (звітному) періоді відповідно до здійснених Оператором газосховищ України алокацій згідно з розділом IX Кодексу, тимчасово не вважаються податковим боргом.
При цьому норми п.п. 69.30 Кодексу для цілей визначення податкових зобов’язань з Плати поширюються виключно на обсяги газу природного, що відповідають вимогам Кодексу газотранспортної системи, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2493, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 06.11.2015 за № 1378/27823.
З огляду на викладене, просимо довести до відома платників Плати, що для забезпечення виконання умов п.п. 69.30 Кодексу при декларуванні податкових зобов’язань з Плати необхідно із дотриманням вимог наказу Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719 «Про затвердження форми податкової декларації з рентної плати», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 03.09.2018 за № 1051/27496 (далі - Декларація), зазначати у р. 8.2 додатку 2і Декларації назву та код корисної копалини (газу природного), визначені відповідно до розділу V Класифікатора корисних копалин ДК 008:2007, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 12 грудня 2007 року № 357, згідно з додатком 13 до Декларації.
Водночас інформуємо, що до газу природного, що відповідає встановленим законодавством стандартам для подання в газотранспортну систему України, згідно з додатком 13 до Декларації належить:
Газ природний (бутан, етан, пропан) (1.1.02.01),
Газ сланцевих товщ (1.1.02.02),
Газ центрально-басейнового типу (1.1.02.04),
Газ (метан) вугільних родовищ (1.1.02.05).


Програмні РРО (технічна реалізація)

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) нагадує, що ДПС забезпечено технічну реалізацію програмних реєстраторів розрахункових операцій (ПРРО).
Так, ДПС запроваджено два безкоштовних програмних рішення
- Програмний РРО;
- Фіскальний додаток пРРОсто https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/programniy-reestratorrozrahunkovih-operatsiy/
Програмне забезпечення фіскального сервера ДПС та АРІ (API або прикладний програмний інтерфейс (англ. Application Programming Interface,) - це набір визначень взаємодії різнотипного програмного забезпечення) складається з:
- АРІ Єдиного вікна подання електронної звітності;
- АРІ Електронного кабінету (Електронний кабінет за допомогою API забезпечує взаємодію з різноманітним програмним забезпеченням, що реалізує функції подання звітності до органів податкової служби, та забезпечує документообіг між ДПС і іншими органами влади) https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/opis-arifiskalnogo-servera-kontrolyuyuchogo-organu/
Пошук фіскального чека можливий у відкритій частині Електронного кабінету за посиланням https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check
Підтримка користувачів ПРРО здійснюється за допомогою Банеру програмні РРО ІДД ДПС (роз'яснення, гаряча лінія) https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro
Також визначені відповідальні працівники на всіх рівнях ДПС.


Як проводяться розрахунки?

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) звертає увагу на наступне.
Реєстратори розрахункових операцій (РРО)/програмні РРО застосовується при розрахунках:
► готівкою:
- через POS-термінал із застосуванням ЕПЗ;
- через ПТКС не банківської установи (готівка та ЕПЗ)
- у дистанційній торгівлі з використанням реквізитів ЕПЗ, у тому числі розрахункові операції через системи LiqPay, Portmone, iPay, Приват24, Монобанк, Ощад24/7.
► РРО/програмні РРО не застосовується при розрахунках:
- перерахування коштів з рахунку СГ на рахунок СГ (з використанням реквізитів розрахункового рахунку, тобто без еквайрингу);
- перерахування коштів через касу банку;
- через ПТКС банку (готівка та ЕПЗ).

Довідково:
СГ – суб'єкт господарювання;
ЕПЗ – електронний платіжний засіб;
ПТКС – програмно-технічний комплекс самообслуговування;
Реквізити ЕПЗ – номер платіжної картки продавця, іншого платіжного засобу.


До уваги суб’єктів ЗЕД!

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) інформує.
З 05 лютого 2023 року набрав чинності Закон України від 12 січня 2023 року № 2881-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо застосування режиму експортного забезпечення на період дії воєнного, надзвичайного стану» (далі – Закон № 2881), який введено в дію з 04 березня 2023 року.
Пунктом 91 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – Кодекс) до припинення чи скасування воєнного або надзвичайного стану в Україні визначено особливості оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту товарів, до яких відповідно до статті 191 Закону України від 16 квітня 1991 року № 959-XІІ «Про зовнішньоекономічну діяльність» застосовано режим експортного забезпечення.
Нормами підпункту 91.1 пункту 91 підрозділу 2 розділу XX Кодексу встановлюються вимоги щодо обов’язкової реєстрації як платників ПДВ осіб, які здійснюють придбання/постачання товарів для використання в операціях з експорту товарів, щодо яких застосовується режим експортного забезпечення. При цьому нормами Закону № 2881 не встановлюються особливі правила такої реєстрації, а також розміри обсягів оподатковуваних операцій для обов’язкової реєстрації та терміни для подання заяви для реєстрації платниками ПДВ таких осіб.
Порядок реєстрації платників ПДВ регламентовано статтею 183 Кодексу та розділом III Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за № 1456/26233 (далі – Положення).
Отже до процедури реєстрації платниками ПДВ осіб відповідно до підпункту 91.1 пункту 91 підрозділу 2 розділу XX Кодексу застосовуються правила обов’язкової реєстрації та підстави для відмови в реєстрації як платника податку, визначені статтею 183 (крім пункту 183.2) розділу V Кодексу, і не застосовуються норми статті 181 розділу V Кодексу.
Більш детальніше про реєстрацію платниками ПДВ суб’єктів господарювання, які планують здійснювати операції із вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту товарів, щодо яких Кабінетом Міністрів України прийнято рішення про запровадження режиму експортного забезпечення – листі ДПС України від 21.02.2023 № 3844/7/99-00-12-01-03-07 – за посиланням https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/78015.html


Щодо оподаткування неприбуткових організацій

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) повідомляє.
Пунктом 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлено, що не є платниками податку на прибуток підприємств неприбуткові підприємства, установи та організації у порядку та на умовах, встановлених цим пунктом.
Так, неприбутковим підприємством, установою та організацією для цілей оподаткування податком на прибуток підприємств є:
- підприємство, установа та організація (далі – неприбуткова організація), що одночасно відповідає таким вимогам: утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;
- установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) містять заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників у розумінні Цивільного кодексу України), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб. Для цілей цього абзацу не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених підпунктом 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПКУ;
- установчі документи якої (або установчі документи організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду, іншим юридичним особам, що здійснюють недержавне пенсійне забезпечення відповідно до закону (для недержавних пенсійних фондів), або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення). Положення цього абзацу не поширюється на об’єднання та асоціації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельні кооперативи; внесена контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій (п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 ПКУ).
Доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (абзац перший п.п. 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 ПКУ).
При цьому пункт 133.4 ст. 133 ПКУ на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану застосовується з урахуванням положень п. 63 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ.
До кола неприбуткових організацій, що відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 ПКУ і не є платниками податку на прибуток підприємств, зокрема, можуть бути віднесені благодійні організації (п.п. 133.4.6 п. 133.4 ст. 133 ПКУ).
Більш детальніше про оподаткування податком на прибуток благодійної та гуманітарної допомоги під час дії воєнного стану в Україні – в Інформаційному листі № 7/2022 ДПС – за посиланням https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/informatsiyni-listi/630400.html


З 01.04.2023 запроваджується нова форма податкової декларації з туристичного збору

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування - Соборний та Шевченківський райони м. Дніпра) нагадує, що затверджено нову форму Податкової декларації з туристичного збору (наказ Міністерства фінансів України від 30.11.2022 № 403 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з туристичного збору» (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 13 грудня 2022 року за № 1587/38923) зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 20.12.2022 № 446 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 30 листопада 2022 року № 403» (зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 21 грудня 2022 року за № 1651/38987) (далі – накази № 403, № 446).
Основні зміни, що містяться у новій формі декларації:
- на забезпечення виконання Указу Президента України від 29 квітня 2021 року № 180/2021 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 15 квітня 2021 року «Про заходи державної регіональної політики на підтримку децентралізації влади» нова форма декларації передбачає можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (рядок 2 додатка до декларації);
- на забезпечення положень п. п. 49.18.8 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України для забезпечення можливості надання декларації за податковий (звітний) період, на який припадає дата ліквідації чи реорганізації, якій не співпадає з квартальними термінами подання податкової звітності, у декларації передбачена відмітка про ліквідацію/реорганізацію податкового агента з туристичного збору.
Нова форма декларації застосовується з 01.04.2023.
Накази № 403, № 446 розміщені на вебпорталі ДПС у розділі «Законодавство/Податки, збори, платежі/Місцеві збори/Туристичний збір/Нормативно-правові акти» (https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/mistsevi-zbori/turistichniy-zbir/normativno-pravovi-akti/77876.htmlта https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/mistsevi-zbori/turistichniy-zbir/normativno-pravovi-akti/77877.html.
Форма декларації у редакції наказу № 403 зі змінами, внесеними наказом № 446, розміщена у розділі «Законодавство/Податки, збори, платежі/Місцеві збори/Туристичний збір/Форми звітності» (https://tax.gov.ua/zakonodavstvo/podatki-ta-zbori/mistsevi-zbori/turistichniy-zbir/formi-zvitnosti/77876.html).



За матеріалами Головного управління ДПС у Дніпропетровській області


Останній раз редагувалося: 24.03.2023 13:17


Усі записи автора | Предыдущая | Следующая


Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті