Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
вт, 19 марта 2024
09:06

Виставка «Інтелектуал, державник, патріот»

Посмотреть афишу: Виставка «Інтелектуал, державник, патріот»

В науковій бібліотеці Дніпропетровського національного історичного музею імені Д.І. Яворницького відкрита чергова книжкова виставка. Вона присвячена одній з ключових постатей української історії й культури перших десятиліть XX століття.

Володимир Кирилович Винниченко (1880-1951) – письменник, громадсько-політичний діяч, з ім’ям якого пов’язано становлення перших українських політичних партій, розвиток вітчизняного соціалістичного руху, героїчні сторінки Української революції 1917-1921 рр., формування Української Центральної Ради і створення Української Народної Республіки, вікопомний Акт злуки УНР і ЗУНР в єдиній Соборній Україні.

В.К. Винниченко народився 26 липня 1880 р. у сучасному місті Кропивницький. Однак постать В.К. Винниченка безпосередньо пов’язана також і з містом на Дніпрі. Початок Першої Світової війни у 1914 р. застав В.К. Винниченка саме у Катеринославі. У своєму щоденнику він зворушливо змальовує моменти перебування в нашому місті. Винниченко тісно співпрацював з місцевим осередком УСДРП. Фрагменти «Щоденника» В.К. Винниченка зі спогадами про катеринославській період опубліковані в книзі авторитетного краєзнавця М.П. Чабана «У Старому Катеринославі» (2001), яка також експонується на книжковій виставці.

Життя та діяльність В.К. Винниченка, особливо в часи Української революції 1917-1921 рр., викликають інтерес як фахівців, та і широкої громадськості. Весь його життєвий шлях просякнутий ідеєю служіння Україні та її народові. Навіть вимушено емігрувавши за кордон, В.К. Винниченко був активним діячем української діаспори. Дуже цінним джерелом для вивчення подій 1917-1920 рр.. є його книга «Відродження нації» у 3-х томах (Київ-Відень, 1920 р.), яка сполучає в собі якості мемуарів та історико-аналітичного твору.

На виставці експонуються як твори самого В.К. Винниченка, так і наукові роботи провідних фахівців-істориків. Це, зокрема, книга С. Кульчицького та В. Солдатенка «Володимир Винниченко», дослідження Р. Млиновецького «Нариси з історії Українських визвольних змагань 1917-1918 рр.» та Т. Гунчака «Україна в першій половині XX ст.». Приверне увагу довідник В. Верстюка та Г. Осташка «Діячі Української Центральної Ради», а також інші довідково-енциклопедичні видання.

Виставка, присвячена яскравій та до сих пір недооціненій постаті в історії України, приверне увагу як наукових співробітників, так і широкого кола читачів.

Виставка працює до жовтня 2020 р. в Науковій бібліотеці ДНІМ ім. Д.І. Яворницького (проспект Д. Яворницького, 18, 1 поверх).


Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте