Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Нд, 02 червня 2024
14:52

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

Випускники Дніпропетровщини складатимуть державну підсумкову атестацію та ЗНО у новому форматі

Випускники Дніпропетровщини складатимуть державну підсумкову атестацію та ЗНО у новому форматі
У 2014-2015 навчальному році відбудуться зміни у державній підсумковій атестації для одинадцятикласників. Відтепер її поєднають із ЗНО. Таке злиття означає, що вже у 2015 році тести ДПА та ЗНО будуть однакові для всіх.

Про це стало відомо під час спільної прес-конференції директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олександра Демчика та директора Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти Марини Горбенко-Хвостунової.

Нагадаємо, раніше завдання для підсумкової атестації розроблялися окремо в кожній області. У 2015 році тести державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання стануть єдиними. Інші предмети атестації, зокрема, математику чи історію України та третій предмет за вибором, школярі складатимуть за індивідуальними для кожної школи завданнями.

Очікується, що ДПА з української мови та літератури пройде у квітні, ще до початку основної сесії ЗНО. У майбутньому планується поєднати й інші предмети. Головний освітянин області називає ідею такого злиття вдалою:

«Скоріш за все, з 2015 року зовнішнє незалежне оцінювання поєднають з державною підсумковою атестацію. Це правильна практика, адже ДПА дещо втрачає свій сенс у той час, коли ЗНО є таким вагомим. Тому це злиття є прогресивним кроком в освіті», - повідомив Олександр Демчик.

Цьогоріч українську мову та літературу обрали невипадково. Цей предмет є обов’язковим і без нього не вивчається жодна профільна дисципліна. Разом з тим, намагання провести повномасштабну спробу об’єднати іспити і з інших предметів гальмують події на Сході України.

Крім того, у ході основної сесії ЗНО-2015 її учасники замість балів отримають показники «склав» чи «не склав». На яку кількість запитань треба відповісти вступникові, щоб скласти незалежне оцінювання, – визначатимуть експерти.

«Поріг «склав» і «не склав» - це умовно ті самі 124 бали, які були у попередні роки. Можна сказати, що від 100 до 123 був бар’єр «не склав». Цього року «склав» чи «не склав» абітурієнт тести буде вирішувати експертна комісія, і надалі бали від 100 до 200 будуть значущими для подачі до вищих навчальних закладів. Тобто шкала ЗНО стає більш ширшою, а результати будуть розподілятися точніше», - зазначила директор Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти Марина Горбенко-Хвостунова.

Нагадаємо також, що на Дніпропетровщині триває перша в історії ЗНО он-лайн апробація нових тестових завдань від Українського центру оцінювання якості освіти. У ній взяли участь учні загальноосвітніх шкіл і профільних навчальних закладів шести міст і районів Дніпропетровщини. За словами директора Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти Марини Горбенко-Хвостунової, зараз школярі випробовують завдання у електронному он-лайн форматі, але тестові зошити під час основної сесії ЗНО будуть у паперовому вигляді.

Попередні тестування триватимуть з 13 по 17 жовтня. У програмі сім предметів. Наразі вже пройшли апробацію завдання з математики, української мови та літератури. Попереду у школярів ще хімія, географія, фізика, французька та російська.

Довідка:

На Дніпропетровщині працює 1009 шкіл. З них 956 з денним навчанням. Загалом у школах області навчається близько 300 тис дітей. Зокрема, у 2015 році атестат про загальну середню освіту отримають близько 17 тис школярів.

Державна підсумкова атестація як оцінювання знань учня при завершенні початкової школи (4 клас), основної школи (9 клас) та старшої школи (11 клас) є нормою Закону України «Про загальну середню освіту» та діє з 1999 року. Вперше система зовнішнього незалежного оцінювання стала обов’язковою для вступу до вишів у 2008 році. Загалом, за період з 2008 по 2014 роки ЗНО склали близько 120 тис абітурієнтів.

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
45
стихійних сміттєзвалищ ліквідували у Дніпрі за 2022 рік

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті