Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Пн, 03 червня 2024
06:41

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

В ДНУ прошла конференция по латыни

В ДНУ прошла конференция по латыни

14 квітня в Дніпропетровському національному університеті ім. О.Гончара пройшла Міжрегіональна студентська наукова конференція "Латинська мова - сполучна ланка між античністю і сучасністю".

Інтерес до мови, визнаної «мертвою», не є випадковим, адже вона стала класичним підґрунтям термінологічних систем багатьох мов світу. У наші дні латина – це своєрідний «будівельний матеріал», з якого творяться нові терміни; жодна галузь науки не може обійтися без знання основ термінології, що традиційно формується на базі латинської мови. Крім того, це невичерпна скарбниця мудрості та нетлінних істин, які слугували освіченим людям протягом багатьох століть, в історичних пам’ятках і документах середньовіччя, у творіннях епохи Відродження, у романських, германських і слов’янських мовах, у нових медичних, біологічних, юридичних, лінгвістичних, технічних термінах.

Конференція такого типу вперше проводиться у Дніпропетровському регіоні. І не випадково, що саме у класичному університеті організовується захід такого рівня і напряму. Як зазначила декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства професор Ірина Попова, "прикметною ознакою конференції є те, що на ній обговорюються питання латинської мови, історії, культури Стародавнього Риму, адже відомо, що з латини розпочалися сучасні європейські мови. Саме від тієї епохи ми успадкували вживання найрізноманітніших термінів, крилатих слів і виразів. Взагалі, латинська мова - це золотий фонд світової фразеології. До того ж приємно, що саме молодь зацікавилася давньоримською мовою: без знання минулого, без вшанування цього минулого не може бути й майбутнього".

На запитання, чим зацікавила її латинська мова, відповіла першокурсниця ФУІФМ Олена Безжовча: "Перш за все це розвиток, виховання. Для мене дуже важливе вивчення латини: якщо ти знаєш цю мову, ти дійсно культурна й цікава людина".

"Глибоко символічно, - сказав проректор ДНУ професор Валентин Іваненко, - що вперше в українському освітньому просторі питання історії, культури Стародавнього Риму, його мови винесені на студентську конференцію. І цілком логічно, що вона проводиться в стінах класичного університету".

Зазначимо, що у Дніпропетровському національному університеті ім. О.Гончара латину вивчають близько 750 студентів денної і 200 - заочної форм навчання філологічного, історичного, юридичного, біологічного, соціально-гуманітарного факультетів. Окрім учасників конференції від ДНУ, в ній також взяли участь студенти Національного гірничого університету, Дніпропетровського державного університету внутрішніх сил, Дніпропетровської державної медичної академії, Дніпропетровського університету економіки і права, Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту ім. В.А. Лазаряна, Дніпропетровського державного аграрного університету, Дніпродзержинського державного технічного університету, Криворізького факультету Дніпропетровського державного університету внутрішніх сил.

Історичні обставини склалися так, що латинська мова втратила свою комунікативну функцію, проте вона зберегла своє велике освітньо-історичне значення, ставши невичерпним джерелом загальнолюдської культури та сполучною ланкою між античністю й сучасністю. Мету довести це й поставили перед собою організатори першої Міжрегіональної наукової студентської конференції, "Латинська мова – сполучна ланка між античністю і сучасністю", що об’єднала студентів-науковців Дніпропетровщини і яку планується зробити традиційною.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Узбекский лидер оппозиции  (22.04.10 23:38): В ДНУ прошла конференция по латыни...и ни хрена никто не понял Відповісти | З цитатою
гость  (20.04.10 10:15): Нудный, так о любви к взяткам госпожи поповой уже легенды ходят Відповісти | З цитатою
Нудный  (20.04.10 09:59): DEN !Ты у нее помощник или наводчик для воров? Відповісти | З цитатою
den  (19.04.10 21:48): декан факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства професор Ірина Попова
для сведения всем поступающим - взятки она берет только золотом...
Відповісти | З цитатою
уже не студент  (19.04.10 19:43): ёлки-палки,я ж в єтой аудитории 5 лет отучился.Ностальгия... Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
50
років проіснувала газета "Днепр вечерний" у паперовому форматі

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті