Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
вс, 28 апреля 2024
01:09

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре ярко отметили 100 лет со дня рождения Сергея Параджанова

|«« «« »» »»|

Специальные мероприятия в честь юбилейной даты знаменитого режиссера прошли в Художественном музее и Доме искусств Днепра.

Сергей Иосифович Параджанов (1924-1990) — выдающийся украинский и армянский кинорежиссер, сценарист и художник, представитель волны украинского поэтического кино, внесший большой вклад в мировой кинематограф фильмами «Тени забытых предков», «Цвет граната» и другими. Лауреат множества кинопремий, народный артист РСФСР и Армянской ССР.

В память о мастере состоялись мероприятия в Доме искусств и Художественном музее.

В Днепровском Доме искусств о вечере памяти Сергея Параджанова рассказали:

«У нашому Будинку мистецтв відбувся захід з нагоди столітнього ювілею видатного всесвітньовідомого митця Сергія Параджанова. Шанувальники кіномистецтва, студенти, мистецька громадськість зібрались щоб доторкнутися до його образного світу, переглянути кіноуривки, поринути в створену ним атмосферу міфу, романтики і краси.

Але жодного заходу, жодного фільму не вистачить, щоб розповісти про цю унікальну особистість, самобутнього кінорежисера, сценариста та художника, містифікатора та автора ексцентричних витівок. Як відомо: «Параджанов – це більше ніж легенда про Параджанова».

Про початок сповістили звуки трембіт, цього голосу полонин, що є природною частиною життя гуцулів. Згадали життєві перипетії і творчі пошуки Параджанова-кіномитця, знову співпереживали за кохання Івана і Марічки, цих гуцульських Ромео та Джульєтти, милуючись магією кінокадрів «Тіней забутих предків». Аплодували фотофільму Юрія Гармаша, де з кожної світлини очі Сергія Параджанова неначе дивились в очі кожного глядача. Студентка фахового мистецько-художнього коледжу Арина Шрамченко співала улюблену режисером «Вербову дощечку», яку з екрану підхопив сам Параджанов. А народний аматорський ансамбль троїстих музик Голубівського сільського Будинку культури «Хлопці з Голубівки» (керівник Сергій Немченко) нагадав атмосферу українського весілля, продовжуючи кіносцену весілля з «Тіней…».

Свято продовжилось у відтворенні отриманих емоцій і вражень у імпровізованій творчій майстерні: хтось малював, хтось фотографував, хтось обговорював твори учасників Всеукраїнської виставки пастелі, молоді поети Анна Щербак і Олексій Гордєєв із Харкова читали власні вірші.

Неповторний талант Сергія Параджанова надихав і спонукав пробувати власні сили в своїх творчих пошуках.

За півроку до смерті Сергію Параджанову було присвоєно звання народного артиста Української РСР, а в 1991 році він посмертно став лауреатом Національної премії України імені Т.Г. Шевченка як режисер-постановник фільму «Тіні забутих предків». І тільки цього року, 9 січня, в день сторічного ювілею митця, Національна комісія з реабілітації посмертно зняла з Параджанова всі обвинувачення.

Сам режисер говорив: «Час великодушний і справедливий — він очищає пам'ять, знімає наклепи та образи з засуджених, воскрешає забутих, судить неправедних”.

ЩИРА ПОДЯКА усім, хто взяв участь у заході, і тим самим зробив уклін таланту Сергія Параджанова».

А в Днепровском Художественном музее в рамках проекта «ЧАС» прошел творческий вечер, который провела сотрудница музея Ирина Мазуренко. На этом вечере состоялось погружение в атмосферу фильма «Тени забытых предков», о чем рассказала Ирина Галай, которая посетила это мероприятие:

«До 100-літнього ювілею Сергія Параджанова авторський проект «Час» Ірина Мазуренко присвятила інтерактиву - заглибленню разом з нею в стихію карпатських предків Гуцульського краю.

Разом з Михайлом Коцюбинським і творцями фільму «Тіні забутих предків» слухачі опинились там - вдягли місцеві строї, налаштували вуха на співанки й трембіти, затамували подих і занурилися у легенди Карпат!

Продовженням проекту стане обіцяний майстер-клас з колажу!

Дякуємо за атмосферу натхнення!».

Фото – Дом искусств, Художественный музей

Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (12)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
154,5
млн грн горожанам на восстановление жилья, пострадавшего от ракетных обстрелов, выплатил Днепр в 2023 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте