Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
сб, 27 апреля 2024
21:47

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре показали впечатляющий памятник, который так и остался в проекте

В Днепре показали впечатляющий памятник, который так и остался в проекте

В 2008 году наш земляк, скульптор Александр Зобенко, стал победителем конкурса на установку этого памятника, но в итоге история совершила крутой поворот.

В Днепровском «Музее спротиву Голодомору» открыли необычную выставку. Она посвящена истории создания в нашем городе мемориала жертвам Голодомора.

Этот мемориал установлен на выезде из Днепра в сторону Запорожья.

Но мало кто знает о том, что памятник мог выглядеть совсем по-другому. Да и место для него предполагалось в другом районе – в парке Богдана Хмельницкого.

Эти события освещает новая выставка в Музее спротиву Голодомору, где о ней рассказали следующее:

«У Комунальному закладі «Музей спротиву Голодомору» Дніпровської міської ради відбулося відкриття виставки одного експонату «Незавершений проєкт: модель скульптури в пам’ять жертв Голодомору Олександра Зобенка».

Виставка присвячена ще незавершеним планам встановлення пам’ятника жертвам Голодомору у м. Дніпро. Її центральним елементом є модель скульптури, створеної в пам’ять жертв Голодомору відомим дніпровським скульптором Олександром Зобенком, який, у свій час, виграв міський конкурс на кращий проект пам’ятника жертвам Голодомору.

Гостями музею стали представники Дніпровських навчальних закладів, музеїв, бібліотек, архівів, ЗМІ, громадських організацій і туристичних центрів та поціновувачі історії та мистецтва. На початку виставки начальник експозиційно-виставкового та видавничого відділу «Музею спротиву Голодомору» Валентин Рибалка розповів про історію спроб встановлення пам’ятника жертвам сталінських репресій та Голодомору, які в нашому місті тягнуться ще з часів хрущовської відлиги. А потім гості виставки змогли оглянути саму модель пам’ятника і поспілкуватися з її творцем, скульптором Олександром Зобенком.

Виставка одного експонату триватиме з 10 листопада по 10 грудня. Відвідати виставку можна за попереднім записом (т.: 050 019 0211 ) з понеділка по п’ятницю з 10.00 до 15.00 за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька 40 б. КЗ «Музей спротиву Голодомору» ДМР».

Глава Днепровского общества политзаключенных и репрессированных Иван Дремлюга убежден, что этот памятник авторства Александра Зобенко рано или поздно должен быть изготовлен и установлен в Днепре:

«В Дніпровському муніципальному музеї спротиву голодомору відбулась цікава презентація скульптурної композиції, присв'яченої пам'яті жертв голодоморів. Насправді , як повідомив автор макету, відомий скульптор Олександр Зобенко, цей його проект став переможцем міського конкурсу і був затверджений Дніпропетровською міською радою ще в далекому 2008 році для спорудження в парку ім. Богдана Хмельницького. Але зміна політичної влади в Україні (обрання президентом В. Януковича і тотальний контроль партії регіонів) не сприяли побудови цієї величної споруди. Мати, що померла від голоду, тримаючи в руці пшеничні колоски, і виснажений хлопчик з хрестиком в кулаці біля неї, просто магічно діють на глядача, навертаючи на очі сльози і прискорюючи серцебиття. Цей дивовижний пам'ятник має бути у Дніпрі-Січеславі! Сподіваюсь, що відразу після нашої перемоги над московією в першу чергу будуть споруджені пам'ятники воїну-переможцю і жертвам голодоморів!».

Фото – Музей спротиву Голодомору и Иван Дремлюга






Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (12)

•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (12)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
95
лет театру ДрамиКом

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте