Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пн, 29 апреля 2024
12:01

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

В Днепре возродили древний украинский обряд

|«« «« »» »»|

Накануне регистрации брака в ЗАГСе пара днепровских молодоженов прошла древний обряд сватовства и обручения в Доме искусств.

В Днепровском Доме искусств уже много лет бережно сохраняют и возрождают украинские традиции и обряды.

Один из таких обрядов – сватовство и обручение молодоженов. В наше время даже в старинных селах его используют крайне редко.

В Доме искусств возродили традицию обряда и показали, насколько он может быть красивым.

Подробней об этом рассказала арт-директор Дома искусств Валентина Слобода:

«"І МАТИ ПРОСИЛИ, І БАТЬКО ПРОСИВ, І МИ ЗАПРОШУЄМО…"

Саме з такими словами в Україні традиційно наречена з дружками йшла запрошувати гостей на весілля. А ці запросини відбувались після сватання та заручин, коли вже домовленість про шлюб не можна було розірвати.

Колектив нашого Будинку мистецтв цінує звичаї українського народу, тому активно знайомить відвідувачів та залучає їх до участі в традиційних святах і обрядодіях. Під час свят Покрова Пресвятої Богородиці ми провели театралізоване «СВАТАННЯ та ЗАРУЧИНИ НА ФІЛОСОФСЬКІЙ», бо, як відомо, цей період вважався особливо сприятливим для проведення весілля. Адже саме слово «покров» за старих часів асоціювалося з весільною фатою, а після шлюбу нареченій покривали голову хусткою. Весілля – стародавній звичай, який сягає своїми коренями в далеке минуле і являє собою розмаїте унікальне дійство з елементами театральності, що включає в себе кілька обов’язкових обрядодій. Саме на Покрову добре засилати сватів. Вважається, що тоді сім'я буде міцною і дружньою. Пращури говорили: «Якщо зіграти весілля на Покрову – молоді будуть жити душа в душу».

Головними героями нашого заходу стала прекрасна справжня пара наречених Анна і Роман, які візьмуть шлюб 22 жовтня. Тож все вийшло за правилами: сватання, заручини, а вже потім можуть бути інші складові цього унікального багатоденного музично-драматичного дійства: дівич-вечір, квітчання гільця, бгання короваю і власне весілля. Учасниками насичених та максимально приближених до реальності обрядів сватання та заручин стали майже всі співробітники нашого колективу, студенти Дніпровської політехніки та монтажного коледжу, наші друзі-волонтери, майстри декоративно-прикладного мистецтва, актори театрів Дніпра, діти, представники Сурсько-Михайлівки, танцювальний колектив «Веселка» та вокальний гурт «Січеславці». Гості заходу дізналися про особливості сватання та заручин, ознайомились з виставкою весільних атрибутів, взяли участь в майстер-класі та ярмарку з продажу традиційних весільних смаколиків.

А головне всі: і учасники, і гості раділи, що народиться нова сім»я, що ми згадуємо і шануємо традиції українського народу!

ЩИРА ПОДЯКА УСІМ УЧАСНИКАМ свята «СВАТАННЯ та ЗАРУЧИНИ НА ФІЛОСОФСЬКІЙ».

Фотографии – Владимир Ожуг

Gorod.dp.ua на Facebook.

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  У Дніпрі на Запорізькому шосе біля Епіцентру замість зеленої зони може з’явитися додаткова парковка (15)

•  «Купатись заборонено»: пляжного сезону у Дніпрі не буде (15)

•  У Дніпрі з'явився перший ідеальний двір (14)

•  У Дніпрі на Набережній Січеславській продовжують будувати дуже яскравий комплекс (10)

•  У Дніпрі затримали 19-річну жінку, яка вирішила продати свого дворічного сина за мільйон гривень (10)

•  До Дніпра вже їдуть трамваї з Німеччини (10)

•  У Дніпрі на проспекті Богдана Хмельницького біля ТРЦ Terra фура DAF на смерть переїхала жінку: відео моменту ДТП (9)

•  На Орелі браконьєр наловив червонокнижних карасів (8)

•  15 років за ґратами проведе зрадник, який наводив російські ракети на Придніпровську ТЕС і «полював» за системами ППО (7)

•  На вже збудований водогон Хортиця - Марганець хочуть витратити ще 2 мільярди гривень (6)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
70
аварийных детских и тренажерных площадок планируется отремонтировать в 2024 г.

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте