Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Новости города и региона
пт, 29 марта 2024
11:41

НОВОСТИ ГОРОДА И РЕГИОНА

Футурологи: «Майбутнє у нас в місті Дніпро є, і воно яскраве!»

Футурологи: «Майбутнє у нас в місті Дніпро є, і воно яскраве!»

Такий висновок пролунав з вуст футурологів під час роботи першого в сучасній історії міста справжнього філософського майданчика, який зібрав 9-го вересня «Самар-Дніпро-Фест»-2017.

«Чим відрізняються українські фестивалі від звичайних? – запитав присутніх на початку дискусії Володимир Панченко, директор «Агентство розвитку Дніпра», водночас автор ідеї проведення фестивалю «Самар-Дніпро-Фест». – Бо одночасно з розвагами публіка разом з футуристами думає про високе, глибоке, далеке, чисте. Саме тому, аби надихнути дніпрян не лише про мрії про майбутнє, а й до конкретних справ, ми запровадили вперше в сучасній історії міста на «Самар-Дніпро-Фест» філософський майданчик».
«По-перше, ми щиро вдячні організаторам і особисто Володимиру Панченку за чудовий вікенд на «Самар-Дніпро-Фест «з філософсько-футурологічними дискусіями про майбутнє на березі річки Самари з друзями-експертами, під етнічну музику на травичці з пловом і шашликом. Чудовий вікенд на Самар-Дніпро-Фест з філософсько-футурологічними дискусіями про майбутнє на березі річки Самари з друзями-експертами, під етнічну музику на травичці з пловом і шашликом, – каже Алексей Жмеренецкий, координатор ділового Клубу «КОЛО». – Дві панельні дискусії та виступи фахівців згенерували багато приводів для роздумів, передам деякі думки.

По-перше, за 200 років Світ змінився кардинально: і3 35 років середньої тривалості життя до 70, від $500 ВВП на душу населення до $10 000, від 65 годин вимушеної роботи на тиждень до 35, від десятків тисяч подорожуючих по Землі до більше 1 млрд., від 1 млрд. Землян до 7.3 млрд.

По-друге, люди, не зважаючи на спільний календар 21-го століття живуть по-суті в різних епохах і рухаються в різні версії майбутнього, тому Майбутнє є неоднорідним. Одні люди вже технологічно модернізують своє тіло, свідомість, користуються найпрогресивнішим оснащенням діяльності, а інші – досі не можуть розібратися з Інтернетом.

По-трете, є висока ймовірність, що переважну частину людства очікують середні віки, на це вказує стрімке збільшення ентропії у розвинених суспільствах: зникнення універсальних, масових ідентичностей – у кожної людини своя унікальна ідентичність і навіть не одна. Кількість картин світу в голові кожної людини наростає, що викликає внутрішній конфлікт, стрес, психічні розлади, депресію; зростання недовіри до політичних систем та інституцій; поляризація, розкол суспільної думки по великій кількості питань; зростання майнової, інтелектуальної, культурної і скоро біологічної нерівності між людьми; тріумф популістів і невігласів на фоні суспільного невдоволення.

По-четверте, малу, прогресивну частину людства очікує життя в умовах технологічної фантастики: штучний інтелект, віртуальна реальність, самокерований транспорт, розумні речі пов’язані в єдину мережу та самостійно взаємодіють між собою; поселення на Місяці, Марсі та орбітальних станціях; безумовний основний дохід та робота як творчість, автоматизація виробництва товарів і послуг, ; радикальне продовження життя, генетичне вдосконалення Людини.

У п'ятих, людство активно шукає нові форми організації життя, міжнародні та державні інституції не можуть впоратися з актуальними викликами та проблемами, моделі існуючих інституцій застаріли. Технологічною основою нових відносин може стати blockchain та «розумні» контракти на його основі: стратегія взаємо виграшної кооперації може бути закладена в алгоритми взаємодії в економічній та політичній сферах, що нівелює деструктивний людський фактор взаємовідносин, зробить їх прозорими та прогнозованими; фінансові інструменти стануть децентралізованими а інвестиції крудфандинговими; знання стають відкритим а проекти краудсорсинговими.
Змістовною основою може стати концепція множинності договорів між людьми та групами на базі єдиної технологічної платформи із мінімальним набором спільних принципів. Відхід від практики нав’язування масових цінностей, що сьогодні роздирають суспільство.

У шостих, поради від експертів, щодо поведінки в умовах викликів часу: єднатися, кооперуватися з однодумцями в усіх галузях, розбудовувати організаційні системи своїх спільнот; безперервно навчатися новому і розвиватися; постійно переглядати свою життєву траєкторію, змінюватися, змінювати роботу, місце проживання, оточення, інтереси; мріяти, поєднувати мрії з діями та усвідомлювати хід своїх думок та зв’язок дій і мрій».

Та попри все дискусія, яка закінчилась питаннями-відповідями, засвідчила: в м. Дніпро є майбутнє, і воно яскраве!

«Агентство розвитку Дніпра» щиро дякує всім поважним гостям-експертам та учасникам в роботі філософського майданчика на «Самар-Дніпро-Фест»-2017.


Gorod.dp.ua на Facebook.

Читайте также:

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Другие новости раздела:

ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами

* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
1,2
млн. новых деревьев высадят на Днепропетровщине

Источник
copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте