Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Новини міста і регіону
Сб, 01 червня 2024
04:38

НОВИНИ МІСТА І РЕГІОНУ

У ДніпроОДА презентували нову книгу про війну без прикрас

|«« «« »» »»|

Любов до жінки, чоловіка, матері, друга, рідної землі – і все це на лінії вогню. В ОДА молода письменниця із Дніпра Васіліса Трофимович презентувала книгу про різні прояви кохання на війні. На 200 сторінках авторка виплекала спогади про друзів, разом з якими пройшла шляхами Донбасу. Це 30 невигаданих історій про щирість, патріотизм, щастя, журбу, сльози.

«У Дніпропетровській ОДА вже традиційними стали літературні вечори. Поспілкуватися віч-на-віч із сучасними письменниками, блогерами та журналістами приходить чимало жителів області. У стінах ОДА побували Павло Паштет Белянський, Gorky Look, Serg Marco, Сергій Іванов, Роман Зіненко. Двічі приїздив автор із Сум Євген Положій. Великі зали шанувальників збирали російський сатирик Орлуша та відомий український артист Олексій Горбунов. Наразі вже десята зустріч. На ній презентувала свою книгу молода письменниця із Дніпра. Твір не просто про події на Донбасі, він про кохання на війні», – розказала радник голови Дніпропетровської ОДА Ольга Горб.

До ДніпроОДА завітала Васіліса Трофимович із книгою «Любов на лінії вогню». 26-річну письменницю знають у Дніпрі як волонтера, прес-офіцера батальйону «Донбас» і полку «Дніпро-1». Майже два роки дівчина провела в зоні АТО. Звідти витоки її жіночої військової прози.  

«Ця книга  складається з 30 оповідок. У них мало про війну, але багато про людяність», – підкреслила Васіліса Трофимович.    

Та головний мотив – кохання. Авторка не з чуток знає, що там, на лінії вогню, любов глибша, ніж у мирному житті.

«Це не тільки почуття між чоловіком і жінкою. Це й любов до Батьківщини, до друга, до степів Донбасу, до териконів, до соняшникових полів», – описує авторка.

У своєму творі вона втілила особисті спогади про друзів, пліч-о-пліч з якими пройшла шляхами Донбасу. На друкованих сторінках зустрілися радість й сльози, переплелися історії тих, хто чекав і не дочекався, тих, хто не зламався і здобув особисту перемогу.

«Мої герої – це цілком реальні люди, з якими я була на передовій. Хтось з них живий, когось уже немає. Читачеві доведеться погортати сторінки то туди, то сюди, аби збагнути, яким чином перетинаються сюжетні лінії», – говорить дівчина.

Послухати про кохання на війні прийшли волонтери, бійці АТО та просто небайдужі мешканці. Група підтримки – друзі та знайомі авторки.

Волонтер Раїса Пантелеймонова із Дніпра зізнається, що намагається не пропускати жодного літературного вечора в ОДА. Кожна презентована тут книга знаходить місце на полицях її домашньої бібліотеки.

«Прийшла підтримати молоду авторку. Її книга про те, що війна має багато відтінків. Серед них – і кохання. Це вічна тема. Любов рухає людьми і завжди перемагає морок. Завдяки таким творам ми зберігаємо історію, її  пам'ятатимуть наші нащадки. Мій онук, наприклад, зараз читає книгу Євгена Положія «5 секунд, 5 днів». І це приємно», – говорить волонтерка.

Під час презентації на екрані демонтували відео з особистого архіву авторки. У кінокадрах – пекельні події 2014 року.

Читачі мали змогу придбати книгу за ціною видавництва і взяти автограф у автора. Традиційно ДніпроОДА пригощала гостей чаєм, кавою та солодощами. 

Директор обласної бібліотеки для молоді  Ольга Матюхіна придбала книгу, аби поповнити бібліотечний фонд. «Мені цікава літературна діяльність нашої молоді. Обов'язково запросимо авторку до бібліотеки на зустріч з читачами. Мені подобається, що облдержадміністрація відчиняє двері і проводить такі заходи. Вони зараз на часі», – каже жінка.

Дніпро – четверте місто, де Васіліса Трофимович презентувала своє творіння. «Любов на лінії вогню» вже побачили Львів, Київ та Запоріжжя.

Відтепер книгу «Любов на лінії вогню» можна знайти на полицях буккросингу в ДніпроОДА.

«Крапку у романі я поставила у Краматорську. Мабуть, така доля цього твору: бути дописаним поруч з війною. Я вірю у мир, адже війна не вічна. Україну врятує світло наших душ», – упевнена Васіліса Трофимович.

Gorod.dp.ua на Facebook.


Зю  (11.11.16 14:41): Как пишется имя Василиса на украинском языке? Что и почему так написано на обложке? Проясните, пожалуйста. Ведь имя авторши женская форма мужского имени? Проверочное имя - известный поэт Василь Стус. Відповісти | З цитатою
1
Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ской дозор | Обговорити тему на форумах | Розмістити оглошення

Інші новини:

ЗВЕРНИТЬ УВАГУ!
Популярні*:
 за коментарями | за переглядами
•  Метрополітен Дніпра проведе консультації з підрядниками для добудови 3 станцій (12)

•  Суд зобов’язав мерію Дніпра зберегти історичну будівлю Палацу профілактики (12)

•  В Україні з липня планують збільшити вартість бензину та дизелю (10)

•  «Необхідний крок»: в Міненерго прокоментували підвищення тарифів на електроенергію (8)

•  Урбаністи Дніпра запропонували новий вигляд вулиці Пастера (7)

•  На ринках Дніпра значно впали ціни на черешню, але є нюанс (6)

•  У Дніпрі викинули на смітник купу придатних до вживання сухпайків (6)

•  На Дніпропетровщині пенсіонерка збирала черешню і впала зі драбини у вигрібну яму (5)

•  На вулиці Володимира Винниченка застосували нові підходи до якісної зміни вуличного середовища (5)

•  На Дніпропетровщині в наслідок аварії за участю «ЗАЗ» та «Daewoo» є загиблий та постраждалі (5)


* - за 7 днів | за 30 днів | Докладніше
Цифра:
69
сиріт з Дніпропетровщини отримали кошти на придбання власного житла у 2022 р.

Джерело
copyright © gorod.dp.ua
Всі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті