Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Gorod`ській дозор
Пт, 29 березня 2024
08:41

GOROD`СЬКІЙ ДОЗОР

Radikalnaya


13 червня 2017, 16:34

Голова фінкомітету Ради Рибалка вимагає звіту Гонтаревої перед звільненням з НБУ

Екс-глава Національного банку Валерія Гонтарева зобов'язана відзвітувати перед народними депутатами про роботу, виконану за час перебування на посаді глави центробанку.
Таку думку в ефірі "Обозреватель. Live" висловив глава комітету Ради з питань фінансової і банківської політики Сергій Рибалка.
"Глава НБУ - це найманий менеджер, вона повинна прийти в парламент і відзвітувати про те, що було зроблено. А ми бачимо, що було зроблено: 60% банківської системи пішло в минуле, тобто, було виведено з ринку. Хоча деякі банки можна було врятувати, але банки просто відправляли на смітник Фонду гарантування вкладів", - зазначив Сергій Рибалка.
Серед інших негативних прикладів результатів роботи банківського регулятора депутат назвав рішення про підвищення рівня капіталізації для банків до 200 млн грн.
"На щастя, ми провели в парламенті законопроект 6010, змінивши драконівські умови докапіталізації, які виставив Нацбанк, адже його вимоги банкам неможливо було виконати, і тому ми прийняли той законопроект. НБУ ж своєю постановою мав намір убити невеликі банки, щоб вони не мали права на життя - продавались іншим банкам або йшли в руки до Фонду гарантування", - вважає Рибалка.
Також він зазначив, що комітет виступає за підвищення прозорості роботи Нацбанку.
«Зараз в законі «Про Національний банк» не вказано, за що саме Рада НБУ може звільнити, а за що нагородити. Ми хочемо змінити цю ситуацію невизначеності, і підготували новий законопроект про Нацбанк. Ми вважаємо, що НБУ повинен бути більш прозорим, мають бути чітко прописані в законі обов'язки, функції, способи призначення і звільнення членів Ради НБУ, зараз проект закону очікує першого читання, сподіваюся, він буде прийнятий», - повідомив народний депутат.
Що стосується нового глави НБУ, то на думку Сергія Рибалки, його ключовими якостями повинні стати компетентність, професіоналізм, а також якнайшвидше прийняття кроків з розвитку банківського сектора і кредитування економіки.
«Наш комітет три тижні тому звернувся до президента з проханням не затягувати з призначенням нового глави НБУ. Ми просимо Президента, щоб кандидатура не була внесена в парламент за десять хвилин до голосування, щоб депутати могли задати питання претенденту на цей важливий пост. Але головне, необхідно, щоб у нового глави був план – як відновити довіру до банківської системи, як відновити кредитування реального сектора економіки, як ліквідувати корупцію в НБУ», - розповів Сергій Рибалка.
У цьому контексті він також висловив надію, що Національне антикорупційне бюро доведе до суду всі справи, які розслідуються відносно чиновників НБУ та Фонду гарантування вкладів фізосіб.
«І рік, і два роки тому була інформація про виведення активів з банків, про незаконне використання кредитів рефінансування, було безліч фактів зловживань, але чомусь НАБУ цим не займалося. І тільки зараз, коли глава НБУ йде у відставку, раптом через місяць-два правоохоронні органи побачили порушення», - зазначив Сергій Рибалка.
За його словами, сьогодні НБУ не прагне розробляти стратегію розвитку фінансового і банківського сектора, хоча без цього документа немає можливості вплинути на подальший розвиток економіки України.
«Уряду і Нацбанку потрібно спільно розробити план, як розвивати економіку, тому що тільки за допомогою кроків щодо стимулювання розвитку економіки, за допомогою розвитку кредитування ми зможемо згодом поповнювати бюджет, а значить, підвищувати зарплати, пенсії», - зазначив народний депутат.




Переглядів: 432
Усі записи автора | << | >>

Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті