Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Дніпро » Блог
Пт, 19 квітня 2024
23:00

БЛОГИ

Djohnni


20 серпня 2017, 18:06

"Дніпро 2017". Форум з поганим запахом

Завтра, 21 серпня, у Дніпрі повинен початися Форум української молоді діаспори «Дніпро 2017» (ФУМД). Форум з не дуже хорошим бек-граундом, попередити про який жителів Дніпра, я вважаю, потрібно.
Ця історія почалася у 2013 році у Тернополі. Саме там відбувся перший Світовий Конгрес українських молодіжних організацій (СКУМО). На ньому, як передбачалося, молодь відокремиться від дорослої організації діаспори - Світового Конгресу Українців (СКУ). Там же був прийнятий Статут організації і, здавалося, почалося офіційне життя.
Але на ділі фактично, "життя по-новому" звелося до розповідей у "Фейсбуці" про те, кому потиснув руки "президент СКУМО" Мирослав Гочак і рідкісних акцій, дізнатися про які хоча б за тиждень було практично неможливо.
Крім цього, раз на рік проводилися ті самі ФУМД, що завтра почнуться у Дніпрі. У 2014 році форум пройшов у Івано-Франківську, а через рік - у Одесі.
СКУМО виглядало серйозною організацією. Форуми УМД проходили у будівлях обласних адміністрацій, на відкриттях були присутні міністри і народні депутати України, в 2014 на форумі у Івано-Франківську було підписано меморандум про співпрацю з міністерством молоді та спорту України, в 2015 у Одесі - з міністерством інформаційної політики (докладніше дивись: http://mip.gov.ua/news/583.html).
І все начебто було непогано: збиратися раз на рік, знайомитися з молоддю різних країн, якби не кілька «АЛЕ». По-перше, фактично між форумами ніякого життя, крім офіційних зустрічей пана "президента" не було. А, по-друге, проводячи форуми у якихось українських містах ми були практично відрізані від місцевої патріотичної молоді. В основному її представляли учасники "Батьківщини молодої" - партнера форуму.
«Затонули» під Одесою
Грім грянув в Одесі у 2015 році. Тоді форум не задався з самого початку. З причини, про яку ми не знали, в перші дні ми не робили фактично нічого. При цьому було незрозуміло: чи почнеться заявлена програма через пару хвилин, або не почнеться взагалі – «керівництво СКУМО» "загадково" мовчало. Уже після того як почалася основна частина, странності продовжилися: кількість питань президії СКУМО обмежувалася, пропозиції не розглядалися. Навіть пропозиція такої начебто простої акції як флешмоб на підтримку українців окупованого Криму, не була сприйнята.
А, незабаром, ми дізналися сенсаційну новину: виявляється, за 2 роки, що пройшли з форуму у Тернополі, СКУМО так і не була зареєстрована.
У підсумку, форум у Одесі так і не був закритий: «керівництво СКУМО» просто... втекло, кинувши учасників форуму напризволяще. (докладніше дивись: http://djohnni.livejournal.com/14403.html).
Далі події розвивалися наступним чином:
*5 жовтня 2015 року, ми передали звернення від українців 12 країн представнику СКУ з проханням пояснити: як організація ставиться до цієї ситуації. Відповідь прийшла тільки через 7 місяців, 11 травня 2016 року. І СКУ підтверджувало, що СКУМО, як і раніше, складова частина СКУ, ось тільки перевіряти СКУМО… СКУ не може (докладніше дивись: http://djohnni.livejournal.com/14906.html).
*У вересні 2016 року, міністерство молоді та спорту у відповідь на питання про те, на якій підставі вони підписували договір з незареєстрованою на той момент організацією, надсилає копію меморандуму, у якій вказується, що Мирослав Гочак діє на підставі Статуту СКУМО, але, власне, не наводиться жодних доказів того, що організація була зареєстрована. Тобто, де-факто підтверджує, що підписати офіційні документи з міністерством може хто завгодно. (докладніше дивись: http://blog.isport.ua/sport_dynamo/other/95921.html).
*У тому ж місяці колишній "представник СКУМО у Україні" Олексій Захарченко пише, що СКУМО було зареєстроване у серпні 2016 року в будівлі... міністерства спорту України. А її керівником де-юре є не Гочак, а якась Юлія Нечипоренко. (докладніше дивись: https://www.facebook.com/oleksiy.zakharchenko/posts/10202195834934175).
*У серпні 2016 Вінниці СКУМО проводить ФУМД, на який, за словами того ж Олексія Захарченка, виділяється 500 тисяч з українського бюджету (докладніше дивись: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202100770557625&set=a.2508749854925.67541.1738460655&type=3&theater).
*26 квітня 2016 року адміністрація Дніпропетровської області повідомляє, що форум у Дніпрі організовується ними, а СКУМО буде залучена тільки як волонтерська організація... (докладніше дивись: http://pik.cn.ua/blog/343/677/hto-organizovue-forumi-ukrayinskoyi-molodi-diaspori-ta-yak-do-nih-vidnositsya-skumo/).
Що відомо про форум?
Отже, завтра у Дніпрі починається Форум організований державою, на гроші платників податків. СКУМО на ньому є не більш, ніж волонтером. При цьому, згідно з виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (що може перевірити будь-який бажаючий, якщо введе на сайті міністерства юстиції Ідентифікаційний код юридичної особи 40753993), керує СКУМО досі Юлія Нечипоренко. Правда, судячи з усього, у самій "організації" про це не знають: на сайті СКУМО за підписом "президент СКУМО Мирослав Гочак" стверджується, що форум "Дніпро-2017" проводить саме СКУМО (докладніше дивись: http://skumo.org/en/k2-categories-listing/item/310-forumukrainskoimolodidiasporydnipro2017#).
Звичайно, питань залишається багато. Наприклад, яка мотивація співпрацювати зі СКУМО і навіть розміщувати їх рекламу на сайтах різних районних рад у держави (докладніше дивись: http://www.kagarlyk-rda.gov.ua/index.php/2011-09-13-17-29-15/6224-mizhnarodna-aktsiya-forum-ukrajinskoji-molodi-diaspori-dnipro-2017).
Підсумок:
Після форуму у Одесі багато лідерів молоді діаспори відвернулися від СКУМО. Як показали подальші події: це був, швидше за все, правильний вибір. Ну а жителі Дніпра повинні вирішити самі. У тому числі і те: чи потрібно було з Вашого міського та обласного бюджету виділяти гроші на цей форум?

СКУМО-2014


Останній раз редагувалося: 20.08.2017 18:14


Усі записи автора | Предыдущая | Следующая


Gorod.dp.ua не несе відповідальності за зміст опублікованих на сайті рецензій користувачів, тому що вони виражають думку користувачів і не є редакційним матеріалом.

Gorod`ській дозор | Обговорити тему на форумах | Газета оголошень

Мій gorod.dp.ua:
copyright © gorod.dp.ua
Усі права захищені. Використання матеріалів сайту можливо тільки з дозволу власника.

Про проект :: Реклама на сайті