Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
пт, 29 марта 2024
09:13

Виставка творів живопису Сергія Алієва-Ковики

Посмотреть афишу: Виставка творів живопису Сергія Алієва-Ковики Живопись

10 листопада о 17:00 в Дніпропетровському художньому музеї відбудеться відкриття персональної виставки нашого земляка Сергія Алієва-Ковики — одного з найупізнаваніших і, водночас, чи не найзагадковіших мистців Придніпров’я.

Сергій — художник в найповнішім розумінні цього поняття, «універсальний солдат» в лавах мистецьких, носій власного пластичного сленгу, продовжувач національних традицій, провідник народної міфосимволіки в світі образотворчості і, водночас, резидент сучасного мистецтва, творець «нового».

Опріч із заняттям графікою, дизайном, лялькою, скульптурою, витинанкою чільне місце в його творчім регламенті посідає живопис.

Сміливо вирішений у кольорі, потужний експресивний живопис Сергія Алієва-Ковики завжди збуджує наше несвідоме, резонує наше емоційне. Фігуративний, здавалося б, живопис, сюжетні полотна видаються, на перший погляд, абстрактними. Адже не завжди звична буденна «форма-ємність» заповнюється автором таким же звичним «зручним» кольором. Художник частіше користується тут особисто віднайденим «смислокольором». Це така своєрідна художня провокація. Найперше на реципієнта «знаскоку» діє активний колір, тоді — умовно означена форма, а тоді аж — укладена за смислом власне фігуративна композиція.

Самі ж фігури-моделі не є знаками-копіями. Навіть коли мова йде про написання натури або натюрмортних постановок. Форма теж залишається художньо осмисленою автором. Не натуралістично витончена, а десь спрощена, десь незграбна трохи, десь кострубата, десь умовно геометризована форма схожа часом на пластику. Автор ніби висікає своїх «героїв» з цілісного пружного кольорового масиву або ж ліпить з пластиліну, або вигинає з чорних «прутиків» абрисної лінії, такої характерної мистцевій графіці.

Така вже живописна природа Сергія Алієва: колір виходить за кордони форми — йому тісно, композиція часто виходить за межі полотна (фігури щільно заповнюють ледь не всю можливу робочу поверхню, тісняться в периметрі полотна) — їй тісно, художник виходить за межі нашої «звички», межі буденного розуміння.

До того ж, останніми роками художник почав освоювати величезні (як для станкового живопису) формати, рішуче працювати алкідною ємаллю. Полотна автора сприймаються як частина довколишнього простору — не має ні підрамку, ні рами, подекуди проглядається «біле тіло» полотна, без підмальовка, що позбавляє роботи картинної глибини, і знову ж таки — «вивертає» зображуване назовні — до глядача. Так само й хист Сергія — справжнього «степовика» — ширший за фах, школу, стиль, напрямок і сам матеріал.

Живопис художника тематично розмаїтий. Це і пейзажі улюбленої теми опрацювання (степ (авторська серія «Степи»), українське село, поле, Дніпро (серія «Дніпрові береги»)), це і жіноча натура (розлога серія «Оголені»), це і натюрморти, квіти, це і сюжетні композиції на біблійні мотиви, і серії, присвячені історичним, часом, тяжким сторінкам історії народу, це і «картини-мамаї», «картини-мотани» — «картини-тотеми», на глибоко народнім підмурку нарощені потужні промовисті образи. Саме життя цікавить автора. Від витоків, від неохопного позачасового і до буденного, предметного, повсякчас «підручного».

Нинішня виставка стане другою персональною виставкою Сергія в стінах нашого музею. Приурочена до 50-річного ювілею виставка авторської графіки сьогодні, через десятиріччя, продовжиться дивовижною виставкою найсвіжіших живописних полотен мистця. Містянам випаде рідкісна нагода познайомитися з творчістю талановитого земляка, непересічного сучасного художника.

Відкриття відбудеться 10 листопада 2017 р. о 17:00


Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте