Згоден
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтеся з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності та погоджуєтеся на використання файлів cookie.
Днепр » Афиша
чт, 09 мая 2024
08:04

Історія Мистецтва: Тіні забутих предків

Історія Мистецтва: Тіні забутих предків Лекция

«Артсвіт» запрошує на безкоштовну лекцію, в рамках курсу з історії та теорії мистецтва, що  буде присвячена кіно. Ми подивимось фільм «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова.

Фільм знятий за однойменною повістю Михайла Коцюбинського. Це не просто екранізація прози, але самостійний твір мистецтва. Саме стрічка «Тіні забутих предків» Параджанова поклала початок унікальному феномену «українського поетичного кіно», що зародилось в середині 1960-х років. Нарівні з роботами Олександра Довженка, воно має характерне національне забарвлення, втілення «українськості» в кінематографі.

Роздуми про людину і цінність життя розкриваються на фоні соковитого колориту Гуцульщини, містичних та могутніх Карпат. «Все, що бачите на екрані, було насправді. Так, як плачуть гуцули, ніхто не може плакати. Це був рік життя, прожитого біля вогнища, біля джерела натхнення, — казав Параджанов на обговоренні худрадою щойно знятого фільму в 1964 році. І продовжував, — На жаль, нас підвів автор, він був відсутній з першого дня».

Прем’єра фільму Сергія Параджанова відбулась 4 вересня 1965 року у новозбудованому київському кінотеатрі «Україна». Реакція в культурних та мистецьких колах була блискавичною. Зокрема польський часопис «Екран» написав: «Це один з найдивовижніших і найвитонченіших фільмів, які траплялося нам бачити протягом останніх років. Поетична повість на межі реальності і казки, дійсності і уяви, достовірності і фантазії… Уяві Параджанова, здається, немає меж... Параджанов відкриває у фольклорі, звичаях, обрядах самобутній культурний ритуал, в рамках якого дійсність реагує на турботу і трагедію особи».

У вересні цього року в Києві відбувся 50-ий – ювілейний – показ фільму з дня його прем’єри.

13 листопада о 18:00 ми запрошуємо вас переглянути «Тіні забутих предків» в галереї Артсвіт, а після – поговоримо.






Плакат «Тіні забутих предків», худ. Г. Якутович, 1964 рік, з колекції галереї «Артсвіт»

Gorod.dp.ua не несет ответственности за содержание опубликованных на сайте пользовательских рецензий, так как они выражают мнение пользователей и не являются редакционным материалом.

Gorod`ской дозор | Обсудите тему на форумах | Разместить объявление

Примітка:
У розкладі можливі зміни. Будь ласка, уточнюйте інформацію за телефонами закладів, в яких відбуваються зазначені події.
Час сеансів у кінотеатрах може змінюватися без попередження!
Зверніть увагу, що зміна репертуару в кінотеатрах відбувається по четвергах.

Експорт афіші

copyright © gorod.dp.ua
Все права защищены. Использование материалов сайта возможно только с разрешения владельца.

О проекте :: Реклама на сайте